Kako ostati dobar poslodavac u doba pandemije?

Kompanija Gebruder Weiss i u vreme pandemije bila je poslodavac koji zapošljava, nastavljajući tako trend stalne potrage za kvalitetnim kandidatima, koji žele da steknu iskustvo u najstarijoj logističkoj kompaniji u svetu. Iako je bilo dosta izazova, uz veliki trud i zalaganje, GW je uspeo da proces regrutacije ostane neizmenjen, uz poštovanje svih propisanih mera.

Njihov cilj je da u 2021. godini budu među najpoželjnijim poslodavcima u Srbiji. Osim toga, najavljuju i automatizaciju značajnog dela HR procesa. Kako postići sve ovo u značajno izmenjenim okolnostima i kako ostati dobar poslodavac u doba pandemije? „Kad ti život da limun, ti napravi limunadu“, kaže uz osmeh Ivana Zečević, asistent direktora. „Ključni momenat je da uvek moramo imati rezervni plan, jer neočekivane situacije postale su svakodnevnica,“ dodaje Katarina Savić, HR saradnik. 

– Šta znači biti poslodavac u doba pandemije? Kako se GW prilagodio novonastaloj situaciji?

Ivana Zečević:

– Prethodna, 2020. godina, donela je za Gebruder Weiss kao i za većinu poslodavaca mnogo neočekivanih promena i izazova. Svi smo preko noći morali da se suočimo sa nastalom situacijom i da se što pre prilagodimo. GW je spremno dočekao prvi talas, i već sredinom februara smo obezbedili sve što je potrebno za poslovanje u novim okolnostima: maske, rukavice, alkohol, sredstva za dezinfekciju, dezobarijere, pregradne panele. Fleksibilnije smo organizovali rad, rad od kuće je bio omogućen za pozicije kod kojih je to izvodljivo, a sve je učinjeno kako bi se zaposleni koji dolaze na posao osećali bezbedno za vreme radnog vremena. S obzirom na to da smo transportna kompanija i imamo dosta eksternih poseta filijali, obezbedili smo sredstva za dezinfekciju, maske i rukavice posetiocima, a pregradni paneli i distanca na punktovima za predaju dokumentacije omogućili su da se svi osećaju bezbednije.

– Koji employer branding trendovi su, po vašem mišljenju, obeležili 2020. godinu, i kako ste ih vi implementirali?

Ivana Zečević: 

– Kada ti život da limun, ti napravi limunadu! Fleksibilnost, prilagodljivost, pravovremena komunikacija i brzo reagovanje su obeležili ovu godinu, zajedno sa kreativnošću i improvizacijom. Fokus je bio na tome da se ojača organizacija iznutra, da se održi pozitivna atmosfera, da se održe procesi u izmenjenim uslovima i pruži podrška svakom zaposlenom, partneru ili klijentu. Jasna i otvorena komunikacija sa svim našim zaposlenima, bilo da su na radu od kuće, bilo da su u kompaniji, jeste nešto na čemu smo posebno insistirali tokom pandemije. Jedni drugima pružali smo neizmernu podršku na svim poljima.

Nismo zaboravili ni da podržimo i pomognemo zajednici u kojoj radimo i živimo, te su naši narandžasti kamioni bili dostupni Gradu Beogradu za isporuku paketa pomoći najstarijim sugrađanima.

– Ko su ključni igrači u osmišljavanju i uspešnoj realizaciji employer branding aktivnosti? Koje aktivnosti ste vi realizovali ove godine?

Katarina Savić: 

– Ključ uspeha u ostvarivanju i osmišljavanju svake aktivnosti je timski rad. Takođe, velika količina kreativnosti i malo improvizacije, su nam bile prečica za uspeh, a uspešne employer brending priče pišu zaposleni. Trudimo se da osluškujemo njihove potrebe, prepoznamo dobre ideje, implementiramo ih i nagradimo. Ponosni smo na sitne znake pažnje koje smo uputili zaposlenima, na GW wall, COVID bonuse, jubilarne nagrade.

GBW Dobanovci

– Da li je došlo do otvaranja novih radnih mesta? Ako jeste, kako je protekao proces regrutacije u novoj realnosti i integracija novih zaposlenih?

Katarina Savić: 

– GW je i u vreme pandemije bio poslodavac koji zapošljava. Transport je sektor koji je sve vreme funkcionisao, a mi smo uvek u potrazi za kvalitetnim kandidatima koji žele da steknu iskustvo u najstarijoj logističkoj kompaniji u svetu. Iako je bilo dosta izazova, potrudili smo se da proces regrutacije ostane neizmenjen, naravno uz poštovanje svih propisanih mera. Želeli smo da kandidatima i budućim kolegama na adekvatan način približimo način našeg poslovanja u novoj normalnosti. Intervjue smo obavljali telefonskim putem, ali i uživo u kompaniji.

Integracija novih kolega u tim GW-a se odvijala u skladu sa novonastalom situacijom, a potrudili smo se da sam proces prilagodimo izmenjenim okolnostima. Ključni momenat je da uvek moramo imati rezervni plan, jer neočekivane situacije postale su svakodnevnica, a želeli smo da novim kolegama pružimo što adekvatniji onboarding.

– Kako ste uspeli da ostanete povezani sa svojim zaposlenima tokom pandemije?

Katarina Savić: 

– Iako je ova godina podrazumevala držanje distance, mi u GW-u smo se potrudili da ostanemo međusobno vrlo povezani. Kako bi ostali vedrog i pozitivnog duha organizovali smo različite aktivnosti. Organizovali smo voćne dane, za Uskrs smo podelili uskršnje čokoladne paketiće. Takođe, organizovali smo i akciju GW wall, čiji je cilj bio ukrašavanje pregradnog panela između sektora, a za to su bili zaduženi deca, unuci, sestrići, bratanci naših zaposlenih. Obezbedili smo blokove za crtanje i bojice, a imali su zadatak da zajedno sa mamama i tatama nacrtaju kako oni doživljavaju GW.

Crteži su zaokruženi ključnim kompanijskim vrednostima. Transparentna folija i dalje omogućava da se kolege međusobne vide, a da opet mali delić svoje porodice imaju na poslu. Decembar nam je bio pun aktivnosti: od slatkog dana sa novogodišnjim krofnama i posnim mafinima, preko novogodišnjih poklona koji su jedno jutro sve zaposlene dočekali na njihovim radnim mestima, do paketići za decu zaposlenih, koji su pred novu godinu stigli u domove i ispod jelki. Osim toga, 31. decembra organizovano je jedno ukusno iznenađenje. Pripremili smo i isplatu COVID bonusa, kao i personalizovanu novogodišnju poruku za svakog zaposlenog.

I pored toga što je ova godina bila malo neobična, nismo zaboravili ni na one koji nemaju, te smo skupljali paketiće za socijalno i zdravstveno ugroženu decu.

– Šta očekujete u 2021. godini i kakvi su vaši planovi?

Ivana Zečević:

– Naš plan za 2021. godinu je da budemo među najpoželjnijim poslodavcima u Srbiji. Uz dosta rada i truda planiramo da to ostvarimo, a sve kako bi GW bio prepoznat kao izuzetno stabilan i dobar poslodavac, čija su vrata uvek otvorena za sve izuzetne i kvalitetne ljude.

Planiramo i automatizaciju dobrog dela HR procesa, a naredne godine će našim klijentima biti dostupan i myGW portal, čime GW prati trend za sve neophodnijom potrebom za digitalizacijom i dostupnosti informacija putem jednog klika.