Marko Anđušić, Head of Supply Chain Zumtobel Group Srbija – Srpski logističari prate svetske standarde i doprinose napretku industrije

Kakva je budućnost rada u automobilskoj industriji jedno je od centralnih pitanja kojim su se bavili učesnici Automotive Logistics Samita, koji je početkom marta održan u Rumuniji. Profesionalci iz automobilske industrije – menadžeri lanca snabdevanja, logistike, proizvodnje, transporta i nabavke iz Rumunije, Bugarske, Srbije i Moldavije, na dvodnevnom skupu razgovarali su o vodećim temama u tom sektoru.

Ključni govornik bio je Marko Anđušić, vrhunski profesionalac sa velikim iskustvom u oblasti automotiv i proizvodne industrije. Marko je na poziciji menadžera lanca snabdevanja (Head of Supply Chain) Zumtobel Group Srbija. Reč je o kompaniji koja proizvodi vrhunski kvalitetna svetlosna rešenja i sisteme. Sedište grupacije je u Dornbirnu (Austrija), a proizvodnju imaju i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Srbiji. Kompanija u našoj zemlji posluje u Nišu od 2017. godine i broji oko 1.000 zaposlenih.

PL: Bili ste ključni govornik nedavno održanog Automotive Logistics Samita u Rumuniji. Kakvi su utisci? Koje teme su dominirale?

– Utisci su veoma impresivni. Nisam očekivao da će to biti organizovano na tako visokom i profesionalnom nivou. Vodilo se računa o svakom detalju, a sami domaćini i organizatori su se potrudili da se osećamo izuzetno prijatno. Među temama su dominirali najaktuelniji izazovi sa kojima se susrećemo, a to su održivost, digitalizacija, veštačka inteligencija i sigurnost podataka. Učešće na samitu su uzeli direktori velikih kompanija, visoki predstavnici vladinih i nevladinih organizacija, menadžeri i eksperti iz polja lanca snabdevanja. Svi oni su ili na različitim panelima ili prezentacijama najboljih praksi diskutovali o pomenutim temama. Posebno je bio upečatljiv panel koji se odnosi na na najvredniji resurs, a to su ljudi – naši trenutni i budući zaposleni. Drago mi je da sam imao priliku da našu zemlju predstavljam u pozitivnom poslovnom svetlu, da su utisci organizatora i učesnika o tome takođe pozitivni i da ce svi oni u periodu koji sledi dodatno obratiti pažnju kako na Srbiju, tako i na našu sjajnu kompaniju Zumtobel Group.

PL: Imate veliko iskustvo u automotiv i proizvodnoj industriji. Takođe, te grane privrede su veoma zastupljene u Srbiji. Koje su specifičnosti u lancima snabdevanja u ovom sektoru?

– Sve kompanije teže da imaju što kraće rokove isporuke ka svojim krajnjim kupcima, a sa druge strane teže da to ostvare uz minimalne zalihe proizvodnog materijala. Glavni izazov je pronalazak balansa u tim zahtevima, a da se pri tome očuva optimalno angažovanje resursa. Poslednjih nekoliko godina svetske krize u vidu pandemija i ratova dotavno otežavaju i komplikuju proces snabdevanja.

PL: Koji su najvažniji koraci za poboljšanje efikasnosti logistike u automobilskoj i proizvodnoj industriji?

– Dodatna ulaganja kompanija u sisteme koji će osnažiti tačnost i sigurnost podataka i njihovo konstantno osvežavanje ce pospešiti efikasnost poslovanja. Uvećanjem digitalizacije i automatizacije u različitim procesima, zaposleni će dobiti dodatni prostor za analizu postignutih rezultata i radu na njihovom unapređenju. Kontinuirano i održivo unapređenje procesa su ključni preduslovi toga.

PL: Koje tehnologije su najviše promenile logistiku u poslednjih nekoliko godina i kako su to učinile?

– Različite digitalne platforme su onu floskulu „globalno selo“ zaista pretvorili u realnost. Sa jedne strane jednostavno, a sa druge vrlo kompleksno vi možete da razgovarate, razmenjujete informacije i ideje, organizujete sastanke sa kolegama u bilo kojoj tački na planeti. Komunikacioni tokovi, koji su izuzetno važni u našem sektoru, maksimalno su se ubrzali. Poslednjih godina smo svedoci i sve veće automatizacije procesa koja omogućava racionalnije planiranje resursa i povećanje ostvarivanja definisanih planova. Veštačka inteligencija sa svim svojim potencijalima će biti dodatni zamajac promena i razvoja svim onim kompanijama koje na vreme prepoznaju snagu koju će ona doneti.

Delić atmosfere događaja Automotive Logistics Summit 2024

PL: Šta se promenilo poslednjih godina, u periodu od pandemije izazvane korona virusom? Da li se zaista priča o nearshoring modelu? Ima li Srbija priliku da privuče nove kompanije?

– Od početka pandemije, pa sve do danas, poslovni svet je dodatno shvatio da nije dovoljan samo „plan A“. Da su uz njega potrebni i planovi B, C… Toliko dramatičnih promena je bilo u svetu tokom poslednjih godina, da ih je teško i nabrojati.

Srbija ima niz preduslova da dodatno privuče nove kompanije, ali moramo nastaviti sa prilagođavanjem obrazovnog sistema novim modernim poslovnim izazovima, moramo nastaviti sa podizanjem kvaliteta rada i procesa u svim segmentima, moramo ohrabriti i dodatno podstaći domaću pamet, ideje i inovacije, i moramo nastaviti sa ubrzanim unapređenjem infrastrukture – putevi, pruge, gasne konekcije, 5G internet…

PL: Kako se nosite s globalnim logističkim izazovima kao što su carinske procedure, transport i rizici vezani uz logistiku?

– Žalosno je videti u 21. veku beskrajno duge kolone vozila na graničnim prelazima. To nikome nije u interesu, jer su na kraju svi na gubitku i proizvođači i krajnji kupci tih proizvoda. Dodatno pojednostavljenje i sinhronizovanje carinskih procesa pojačano digitalnim rešenjima bi trebalo da olakša život svima i da bude cilj svih institucija koje se bave ovom temom. Ovim niko ne želi da umanji značaj i bitnost carinskog sektora, već da ga modernizuje u skladu sa vremenom i okolnostima u kojima zivimo.

PL: Da li su usluge logističkih operatera u Srbiji prilagođene industriji? Kako birate kompanije sa kojima sarađujete na ovom polju, koje uslove vaši partneri moraju da ispune?

 Zajedno sa ostalom industrijom i logistički operateri u Srbiji iz godine u godine sve više napreduju. Posebno se tome radujem, jer to u velikoj meri naše rezultate čini boljim i uspešnijim.

S obzirom na to da najveći deo poslovne saradnje imamo sa kompanijama koje su van teritorije Republike Srbije, za nas je bitno da logistički operateri prate svetske standarde, da su za njih sertifikovani i da jesu u stanju da ih sprovedu. Poslednjih godina svedoci smo značajnog rasta naših operatera i sve većeg uticaja u regionu. Njihovo povezivanje sa globalnim udruženjima omogućilo im je da lakše razumeju potrebe savremenih poslovnih tokova i implementiraju najbolje svetske prakse u toj oblasti. Uvek nam je drago kada i mi u zajedničkim projektima podstaknemo neke od tih promena i poboljšanja.

PL: Kakva je budućnost rada u automobilskoj i proizvodnoj industriji?

– Ja sam po prirodi umereni optimista. Zaista pre svega verujem da ce u svetu prevladati želja za mirom, da će trenutna žarišta biti rešena i da ćemo se svi zajedno posvetiti tome da ova planeta postane bolja i da ostane dostupna nekim generacijama koje ce doći posle nas. Vodeće industrije treba da daju najveći doprinos tim unapređenima i dovedu do toga da u godinama koje slede imamo visoko efikasne, motivisane i zadovoljne zaposlene. Time ce i u budućnosti biti atraktivni kao poslodavci i za neke buduće generacije.

Foto: Automotive Logistics Summit