Nina Stojković, invoitix Srbija – Pripremamo nove usluge za transportna preduzeća

Švajcarska kompanija invoitix a.g., osnovana 2018. godine, za samo tri godine poslovanja uspešno se pozicionirala kao jedna od vodećih evropskih firmi za digitalno fakturisanje u industriji drumskog prevoza. Široka paleta usluga koje pružaju, transportnim i logističkim preduzećima omogućava poboljšanje likvidnosti, kao i zaštitu od rizika u poslovanju.

Otvaranjem predstavništva u Beogradu sredinom 2019, invoitix je otpočeo snažan razvoj na Balkanu, a domaće i regionalne kompanije su veoma brzo prepoznale značaj ovakve usluge: danas klijenti na balkanskom tržištu čine 75% od ukupnog broja svih invoitix-ovih klijenata! Među njima je najviše upravo preduzeća iz Srbije – mogućnost naplate međunarodnog transporta za samo 48 sati, danas više nije nepozanica za domaće prevoznike, a primeri dobre prakse i priče o pozitivnim iskustvima, šire se brže od svake reklame.

Predstavništva u 10 evropskih zemalja, prisutnost na 30 tržišta i 10.000 privrednih subjekata u bazi – ovako danas ukratko izgleda lična karta kompanije u brojevima. O snažnom rastu invoitix-a svedoči i broj kupljenih faktura: od 15.600 u 2019, do više od 76.500 u 2021. godini!

Već do kraja godine, invoitix će ponuditi još nekoliko usluga, najavljuje u razgovoru za PlutonLogistics Nina Stojković, menadžer kompanije invoitix u Srbiji.

PL: invoitix uskoro ulazi u 4. godinu poslovanja. Kako je izgledao ovaj put i koji su najznačajniji trenuci u razvoju vaše kompanije?

– Put razvoja invoitix-a na Balkanu se može definisati kao ekspanzivan, s obzirom na to da ovakav vid finansijskih usluga nije bio poznat i popularan na našim prostorima. Svakako treba naglasiti početak rada invoitix aplikacije, kao i otvaranje tržišta u Poljskoj i Češkoj kao vrlo značajne momente u razvoju firme.

PL: Predstavništvo u Srbiji otvoreno je sredinom 2019. Kako biste opisali prvih dve i po godine poslovanja i napredak – od samih početaka do danas?

– Kada smo otvorili predstavništvo u Srbiji nismo očekivali ovakav odziv klijenata i interesovanje za naše usluge. O njemu najbolje govori sledeći podatak: tokom prvih nekoliko meseci, u kancelariji je radilo samo nas troje, a danas u Beogradu imamo skoro 30 kolega! Broj klijenata se uvećava iz meseca u mesec, a sa ponosom mogu reći da se i paleta naših usluga konstantno proširuje.

PL: invoitix je prisutan na više od 30 tržišta – da li je naša zemlja po nečemu specifična?

– Istina je da većinu klijenata invoitix-a čine preduzeća iz Srbije. Ipak, ne bih rekla da se naša zemlja po mnogo čemu razlikuje od drugih država regiona i Evrope, osim da je ovakav oblik poslovanja u logistici bio nepoznanica ogromnom broju kompanija. Naravno, ne treba zaboraviti ni pandemiju u kojoj smo se svi našli i koja je uticala da logističke kompanije preispitaju svoje finansije.

PL: Naši čitaoci dolaze iz preduzeća različite veličine i finansijske snage, sa nekoliko ili nekoliko desetina, ali i nekoliko stotina zaposlenih. Zbog toga nam je važno da se još jednom osvrnemo na pitanje – ko su vaši klijenti i ko mogu biti vaši klijenti? Zbog čega bi, na primer, jedna mala firma na početku svog razvojnog puta, trebalo da razmotri mogućnost saradnje sa invoitix-om, a zbog čega bi to trebalo da uradi neka veća kompanija?

– Naš klijent može biti svaka kompanija koja se bavi međunarodnim transportom, a dolazi iz zemlje koja nije članica EU. Ukoliko dolazi iz članice EU, ograničenje samo na međunarodni transport ne postoji.

Veličina kompanije u pogledu mesečnog obrta, broja kamiona i broja zaposlenih kod nas ne igra apsolutno nikakvu ulogu, naši klijenti su i preduzentici sa jednim kamionim i evropski giganti sa preko 100 teretnih vozila.

Logistička preduzeća koja razmišljaju o saradnji sa kompanijom invoitix treba da imaju u vidu da mi plaćamo transportne fakture za 48 sati, da nudimo bazu podataka od preko 10.000 evropskih firmi, kreditni rejting i sigurnost za iste, stručan kadar, kao i da smo kompanija koja je posvećena stalnim inovacijama –  već do kraja godine, najavićemo još nekoliko usluga.

Sa nama ne sarađuju samo firme koje imaju poteškoća sa likvidnošću, već sve one firme koje su prepoznale sveobuhvatnost naše ponude.

PL: invoitix kontinuirano ulaže u tehnološka unapređenja, razvoj aplikacije itd. Iako svi znamo koliko je digitalizacija danas važna, ne smemo zaboraviti ni lični kontakt. Koliko je za vaše klijente značajna komunikacija sa invoitix članovima tima i podrška koju na ovaj način dobijaju?

– Veoma je značajna. Naši klijenti u zaposlenima invoitix-a vide podršku u različitim segmentima – kako u donošenju odluka sa kojim evropskim firmama sarađivati, tako i u proveri ispravnosti i legitimnosti dokumentacije, pa sve do pomoći u knjigovodstvenim pitanjima.

PL: Kada govorimo o timu, kako vi birate svoje saradnike? Šta vam je najvažnije kada zapošljavate nove kadrove?

– Dobar tim je osnova za uspeh naše kompanije i zbog toga je ono što je meni najvažnije prilikom zapošljavanja energija koju osoba poseduje i dobra komunikacija koju ostvarimo prilikom razgovora. Naš tim čine mladi ljudi kojima je invoitix prekretnica u karijeri ili sam početak karijere, tako da smo svi maksimalno motivisani za uspeh!

PL: Kakvi su planovi kompanije invoitix za 2022. godinu?

– Kada govorimo o planovima na balkanskom tržištu, prvenstveno smo orijentisani na pristup klijentima – želimo da im omogućimo da mogu što lakše doći do nas i što jednostavnije sarađivati sa nama.

Naša očekivanja na polju kvaliteta usluga su svakako povećanje kupljenih faktura naspram servisiranih, kao i uvođenje nekoliko novina koje će dodatno olakšati poslovanje transportnim preduzećima. Na strateškom nivou, plan invoitix-a je pre svega otvaranje predstavništva u Portugalu, a potom i u još dve evropske zemlje.