Srpski prevoznici od sada mogu da naplate svoje fakture za manje od 24 časa

Instant Factoring, vodeća fintech kompanija za online finansiranje faktura u Jugoistočnoj Evropi, pokreće svoje poslovanje u Srbiji.

Vlasnici transportnih firmi imaće mogućnost da naplate brzo svoje fakture zahvaljujući novoj faktoring usluzi na tržištu Srbije, koju je kroz digitalnu platformu razvila kompanija Instant Factoring.

Ukoliko imate fakture vrednosti do 100.000 evra, koje još uvek nisu dospele na plaćanje, novac će biti na vašem računu za samo 24 sata.

Prema rečima direktorke kompanije Instant Factoring, Marije Grujović, vlasnici transportnih firmi ne moraju više mesecima da čekaju na naplatu svojih faktura, jer za samo 24 sata mogu imati kompletan iznos novca na svom računu. Sve se odvija digitalno – ispred vašeg računara ili preko telefona.

Instant Factoring osnovala je u oktobru 2018. godine grupa rumunskih preduzetnika sa bogatim iskustvom u finansijskim uslugama, razvoju softvera i investicionom bankarstvu, i brzo je postao tržišni lider u Rumuniji u sektoru alternativnog finansiranja faktura. Fintech kompanija je finansirala više od 3.500 rumunskih kompanija sa više od 55 miliona evra, od lansiranja na tržište pre 3 godine.

Samo u ovoj godini, Instant Factoring je finansirao male i mikro rumunske kompanije, među kojima je i veliki broj prevoznika, u iznosu od više od 30 miliona evra. Preduzeća su transformisala svoje fakture u gotovinu uz veoma jednostavan proces: 3 minuta za kreiranje onlajn klijentskog naloga, 1 minut za postavljanje fakture, 2 sata odluka o finansiranju i novac na računu u roku od 24 sata. Kompanija je dobila više rundi kapitala u vrednosti od preko 5 miliona evra od američkih, britanskih i rumunskih investitora i investicionih fondova.

– Finansiranje faktura se odvija putem Instant Factoring online platforme koja je 2018. godine dobila nagradu za najbolju digitalnu fintech platformu u JI Evropi. Platforma je razvijena uz korišćenje inovativne tehnologije i jedinstvenog i patentiranog internog rejting sistema, koji koristi veštačku inteligenciju i prediktivnu analitiku u donošenju brzih odluka o finansiranju. Podaci i informacije se prikupljaju iz različitih izvora i efikasno obrađuju dok se interni algoritam neprekidno poboljšava donoseći značajnu konkurentsku prednost preduzeću – napominje Marija Grujović.

Dakle, mi otkupimo vaše nedospelo potraživanje, a vi dobijate svoj novac u vrednosti od 100% fakture umanjen za minimalnu nadoknadu za maksimalno 24 časa, navode u ovoj kompaniji.

Ovaj vid usluge će sigurno pomoći velikom broju prevoznika, jer nudi fleksibilna i inovativna rešenja za finansiranje bez odlaska u banku i suvišne papirologije. Dovoljno je da vlasnik firme preko online platforme www.instantfactoring.rs podnese zahtev i fakturu koju želi da naplati. Klijent će u roku od 2 sata dobiti kreditnu odluku, a za 24 sata i novac na računu. Ne postoje ograničenja po pitanju broja faktura koje su predmet finansiranja. Jedini uslov je da nije istekla valuta plaćanja.

Instant Factoring je posvećen pružanju podrške prevoznicima obezbeđujući im finansiranje kad god im je potrebno i nudi transparentno rešenje za poboljšanje likvidnosti.

Faktoring u Srbiji

Usluga faktoringa nije nova na tržištu Srbije. Godinama unazad velike kompanije su imale mogućnost da preko banaka naplate svoja potraživanja u kratkom vremenskom periodu. Banke su, kao pružaoci ove usluge, zadržavale svoj procenat, ali nisu imale interes da ovaj vid usluge pruže malim i mikro preduzećima koja inače čine 87% ukupnog broja aktivnih preduzeća u Srbiji.

Prema podacima APR-a, u našoj zemlji danas posluje 92.257 mikro, 11.617 malih kompanija i 114.721 preduzetnika. Prosečan rok plaćanja na domaćem tržištu pre izbijanja COVID krize iznosio je 135 dana i pokazuje tendeciju porasta. Upravo iz tog razloga napravljena je posebna online platforma koja će omogućiti malim privrednicima da održe likvidnost i posluju bez razmišljanja o naplati potraživanja.

– Izuzetno smo uzbuđeni što ćemo naš inovativni proizvod za finansiranje faktura učiniti dostupnim i prevoznicima u Srbiji i optimisti smo da ćemo moći da podržimo veliki broj kompanija ovog tipa koja nisu u poziciji da koriste bankarske proizvode i koja su finansijski nedovoljno servisirana, jer ih tradicionalni finansijski sektor zanemaruje i odbija korišćenjem tradicionalnog standardnog modela rizika. Cilj nam je da opslužimo 1.000 malih preduzeća u Srbiji i planiramo da u prvoj godini poslovanja usmerimo više od 10 miliona evra finansiranja u segment dinamičnih malih preduzeća u Srbiji – rekao je Cristian Ionescu, generalni direktor i suosnivač kompanije Instant Factoring.

– Divimo se živom preduzetničkom duhu srpskih osnivača i nadamo se da ćemo moći da podržimo mnoge od njih da svoje poslovanje podignu na potpuno novi nivo ubrzavanjem naplate svojih faktura –  dodao je Cristian Ionescu.