Predrag Pešić, Operations Manager „Knauf Insulation“ – Građevinarstvo zahteva efikasnu logistiku

Od momenta kada je fabrika u Surdulici postala deo „Knauf“ porodice, 2005. godine, konstantno se unapređivala proizvodnja, a  povećavali su se i kapaciteti. Do 2017. godine proizvodnja je povećana čak sedam puta, a više od 60% proizvoda je izvezeno na tržišta Rumunije, Bugarske, Turske, Mađarske, Grčke, Kipra, Malte, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Francuske…

Proizvođač kamene vune koji je aktivan i na domaćem i na inostranom tržištu, sa povećanom tražnjom i velikim zahtevima tržišta, svakako ima svoje sprecifičnosti u lancu snabdevanja. To je bila tema našeg intervjua.

Predrag Pešić, Operations Manager u kompaniji „Knauf Insulation„, za PlutonLogistics govori o organizaciji logistike, specifičnostima u građevinskom sektoru, kriterijumima za angažovanje kooperanata…

PL: U Srbiji je poslednjih godina intenzivirana građevinska industrija. Kako odgovarate na potrebu – dostavljanja robe na više lokacija u tražnom roku?

– Uporedo sa intenziviranjem aktivnosti u građevinskoj industriji, kako u Srbiji tako i u regionu, razvijala se i svest o neophodnosti upotrebe kvalitetnih, negorivih izolacionih materijala. Kao jedini proizvođač kamene mineralne vune u Srbiji, svojim proizvodima prisutni smo na svim značajnim građevinskih objektima i veliku većinu isporuka čine kompletni kamionski utovari koji se realizuju direktno na gradilišta. Distributerima naših proizvoda pružamo  i mogućnost kombinovanih isporuka na više istovarnih mesta. U cilju poštovanja postavljenih rokova i osiguravanja efikasnog i efektivnog transporta, na dnevnom nivou kreiramo otpimalne transportne rute.

PL: Za ovu godinu planirate dalju optimizaciju logističkih usluga. O čemu je konkretno reč?

– Kroz projekat “Service Excellence” detaljnije su definisana pravila i obaveze svih korisnika logističkih usluga, a u cilju omogućavanja pravovremenih, validnih informacija o statusu isporuke, od momenta poručivanja do momenta realizacije.

PL: Na koji način ste organizovali logistiku?

– Sve isporuke kamene mineralne vune se realizuju iz centralnog skladišta koje se nalazi u okviru našeg proizvodnog pogona u Surdulici, ako je je geografski idealno pozicionirano za snabdevanje pomenutih tržišta Jugoistočne Evrope. Dodatno, na raspolaganju nam je i magacinski prostor u Surčinu, iz kojeg kupce snabdevamo staklenom mineralnom vunom.

Prosečno, mesečno organizujemo 600 kompletnih kamionskih utovara ka 15 različitih tržišta. Kako nam je fokus na proizvodnji, transportne usluge su poverene domaćim logističkim kućama, te ne posedujemo sopstvenivozni park. Ovaj obim i kompleksnost posla, bez odgovarajuće IT podrške, u današnje vreme bi bilo veoma zahtevno pokriti, te smo se koristeći dugogodišnja iskustava kolega iz drugih zemalja, odlučili da implementiramo najbolje, na tržistu dostupne softvere za magacinsko poslovanje i optimizaciju transportnih ruta.

PL: Koji deo logističkih i transportnih operacija radite sami, a koji autosorsujete?

– S obzirom na to da ne posedujemo sopstveni vozni park, usluge transporta su u potpunosti ustupljene trećim licima, dok se kompletne skladišne operacije i organizacija transportih ruta obavljaju sopstvenim kadrovima.

PL: Koje standarde moraju poštovati kompanije koje žele da rade sa vama?

– Kao kompanija koja posluje po visokim standardima, uz poštovanje zakonskih pravila i procedura, kako globalnih, tako i lokalnih, u svim zemljama u kojima posluje, od svojih kooperanata očekujemo jednako ozbiljan pristup poslovanju. Cilj nam je da sasvim našim saradnicima ostvarimo partnerski odnos. U domenu transporta fokus nam je na prevoznicima koji poseduju sopstveni vozni park i poštuju i primenjuju sve zakonske regulative o bezbednosti saobraćaja, poseduju neophodne dozvole i licence za obavljanje poslova prevoza robe i pružaju visok nivo usluge.

PL: Na koji način birate kompanije sa kojima sarađujete u oblasti transporta i logistike?

– Izbor kompanija sa kojima sarađujemo u oblasti transporta vrši se isključivo putem tendera, koje organizujemo lokalno, jednom godišnje.

PL: Koji su ključni resursi u sektoru lanca snabdevanja?

– Kao i u svim drugim poslovima, tako i u sektoru lanca snabdevanja, ključni resurs su zaposleni. Motivisani članovi tima, željni usavršavanja i učenja kroz rad, najbitniji su preduslov za uspešno funkcionisanje bilo kog tima, pa i tima lanca snabdevanja. Kompanija „Knauf Insulation“ konstantno ulaže u razvoj svojih zaposlenih kroz mnogobrojne radionice, treninge, obuke i edukativne programe.

Sledeći, ne manje važan resurs su savremene tehnologije, čijom se primenom znatno unapređuje poslovanje u svim segmentima kompanije, a „Knauf Insulation“ se trudi da i u tom segmentu prati najnovija tehnološka dostignuća.

PL: Kako digitalna rešenja utiču na industriju u kojoj poslujete i na kompaniju?

– Naša kompanija je pionir na srpskom građevinskom tržištu, kada su digitalne komunikacije sa kupcima  i partnerima u pitanju. Trudimo se da tu dobru praksu primenimo u svim sektorima naše kompanije, kreiranjem različitih B2B alata za poručivanje robe, praćenje porudžbina i slično. U tome imamo podršku naše centrale, ali imamo i slobodu da kreiramo najbolja rešenja lokalno.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.