Industrija autodelova i komponenti među najvećim izvoznicima Srbije

Među 20 naših najvećih izvoznika, gotovo polovinu čine proizvođači autodelova i komponenti, istakao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na otvaranju Digital AutoTech Foruma. 

Prema njegovim rečima, 50% srpskog plasmana u Nemačku – koja je naša prva izvozna destinacija u svetu, čine proizvodi iz sektora mobilnosti.

U srpskoj industriji autodelova danas posluje i snabdeva kupce u inostranstvu više od 200 kompanija, koje zapošljavaju oko 100.000 ljudi.

Proizvođači automobila planiraju da u narednih nekoliko godina povećaju svoje digitalne investicije, a ulaganja u softverska rešenja će uvećati čak i do 25%, istakao je Čadež i dodao da je veliki broj domaćih firmi već u dobavljačkim lancima međunarodnih automobilskih kompanija.

Kako je objasnio, za uspešno poslovanje ključne su digitalizacija, digitalna transformacija i veštačka  inteligencija. U fokusu PKS i njenog Centra za digitalnu transformaciju jeste podrška malim, srednjim, ali i velikim preduzećima da se digitalno transformišu i uvode inovacije  kako bi podigle kapacitete, efikasnost, produktivnost i postale deo dobavljačke mreže proizvođača automobila. Čadež je najavio za 17. i 18. april treći InterConnect B2B skup, kada će u Beograd doći 17 velikih evropskih kompanija, pa je pozvao firme da iskoriste ovu  šansu, predstave se  i počnu razgovore o uključivanju u njihove dobavljačke lance.

Milan Čukić, državni sekretar u Ministarstvu privrede, poručio je da kod nas automobilska industrija ima tradiciju dužu od 80 godina i da je jedan od pokretača industrijske proizvodnje i razvoja ukupne privrede. Istakao je i da je naša zemlja prepoznata do kvalitetnoj proizvodnji auto delova i komponenti.

AutoTechForum, organizovan u saradnji kompanije Panteon Plus i PKS, okupio je 11. aprila u Beogradu stručnjake iz autoindustrije koji su razgovarali o aktuelnim inovacijama, kao i o novim trendovima, podseća se u saopštenju Privredne komore Srbije.

  • PROČITAJTE I:

OVO su NAJVEĆI IZVOZNICI u 2023. godini – Ukupan plasman u inostranstvo dostigao 7 mlrd EUR

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.