Rast holdinga Metalac u 2020. godini

Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) ostvario je rast poslovanja u protekloj poslovnoj godini uprkos negativnim efektima pandemije, pokazuju konsolidovani finansijski izveštaji kompanije

Metalac grupa je u prošloj godini zabeležila rekordne konsolidovane poslovne prihode od 11,1 milijardu dinara (rast od 2,1%), zahvaljujući skoku prodaje na domaćem tržištu od 5%. Prihod od izvoza, usled negativnih efekata pandemije, pao je 10,5% na 2,8 milijardi dinara.

Konsolidovani poslovni dobitak kompanije, u velikoj meri usled nižih troškova materijala i energije, skočio je 23,9% na 635,7 miliona dinara, dok je neto dobitak bio veći za 5% i dostigao je 440,4 miliona dinara.

Kompanija je tokom godine značajno poboljšala likvidnost pa je neto dug kompanije smanjen sa 1,2 milijarde na svega 359,6 miliona dinara.

Metalac Grupu čini ukupno 17 privrednih društava i to Metalac a.d. kao kontrolno društvo i 16 zavisnih društava, od kojih 12 posluju sa sedištem u Republici Srbiji, a preostala 4 na inostranim tržištima (Metrot d.o.o. Moskva, Metalac Home Market d.o.o. Zagreb, Metalac Market Podgorica d.o.o, Metalac Ukrajina d.o.o. Kijev).

Kompletan izveštaj o poslovanju Metalca u 2020. godini možete pogledati na internet stranici Grupacije ili OVDE. 

Foto: metalac.com