Iz Ćuprije delovi za Porsche i BMW – SMP Automotive počeo proizvodnju

Kompanija SMP Automotive, proizvođač spoljnih i unutrašnjih modula za automobile (branika, rešetki, karoserijskih elemenata, lajsni, spojlera, instrument tabli, modula za vrata sa pratećom elektronikom itd.), otvorila je krajem novembra fabriku u Ćupriji u kojoj će se proizvoditi delovi za enterijer za premijum brendove automobila kao što su Porsche, Audi i BMW.

Investicija SMP Automotive, koji je deo grupacije Motherson, vredna je 38 miliona evra. Proizvodni kompleks smešten je u industrijskoj zoni Dobričevo i prostire se na oko 25 hiljada kvadratnih metara. U Ćupriji je zasad zaposleno 160 radnika na neodređeno vreme, u fabrici će do kraja 2025. godine raditi oko 450 radnika, saopštila je Razvojna agencija Srbije (RAS).

Motherson je prisutan u Srbiji od 2017. godine, kada su potvrdili preuzimanje PKC Group – koja realizuje dva projekta u Smederevu. U smederevskim pogonima imaju oko 4.000 zaposlenih.

Grupacija je, inače, osnovana 1975. godine i jedna je od najvećih i najbrže rastućih proizvođača u oblasti automobilske industrije u svetu.

U svom sastavu ima veliki broj kompanija i pruža kompletna sistemska rešenja za automobilsku industriju, od dizajna, simulacije i prototipiranja do alata, oblikovanja, farbanja i završne montaže visoko integrisanih modula.

Takođe, proizvodi rashladne sisteme, obrađene i sinterovane metalne delove, delove elastomera, alate za rezanje, metale za tanki film i alat za brizgiranje i pruža sveobuhvatne usluge IT i dizajnerskog inženjerninga za različite segmente industrije. Prisutna je na 270 lokacija, u 41 zemlji sveta i ukupno zapošljava 135.000 radnika. Ima 24 razvojna centra.

Izvor: Razvojna agencija Srbije