Izvoz autodelova u EU – „Lames“ kreće punom parom

Italijanska kompanija „Lames“, treći najveći snabdevač prozorskim podizačima i sistemima vrata u Evropi, koja već nekoliko godina posluje u Sremskoj Mitrovici, od septembra ove godine zvanično je premestila celokupnu proizvodnju u novi objekat koji se nalazi u sremskomitrovačkoj industrijskoj zoni „Sever“, piše novosadski „Dnevnik“.

Ova kompanija je 2013. godine od Grada dobila besplatno 5,2 hektara zemljišta u radnoj zoni „Sever“, a od države Srbije po 7.000 EUR po zaposlenom, uz obavezu da do radnog mesta dođe 225 radnika. Kako je sve do nedavno radio u iznajmljenim pogodinima, „Lames“ je tek sada stekao mogućnost da proizvodnju započne punom parom. U novom objektu „Lamesa“ montirane su skoro sve proizvodne linije i puna proizvodnja je počela, a samim tim i mogućnost da do posla dođe ranije najavljeni broj radnika.

Otvaranje sopstvene fabričke hale, čija gradnja je počela prošle godine, omogućava „Lamesu“ da pored postojećih radnika koji su radili u iznajmljenim pogonima, uposli još pedesetak novih, a očekuje se da će posla biti za još nekoliko desetina, piše „Dnevnik“.

Pogon proizvodi podizače za prozore za „Fiat automobile Srbija“, „Peugeot Citroen Group“, „Volkswagen“ i „Audi“.  Proizvodnja u ovoj godini do sad je iznosila više od 2,3 miliona podizača, a očekivani godišnji promet je veći od 13 mil EUR. Oko polovine prometa izvozi se u EU, a u naredne dve godine očekuje se godišnji promet od oko 20 mil EUR.