Izvoz voća i povrća u EU i dalje bez carine

Izvoznici na evropsko tržište iz Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana i ubuduće će uživati trgovinske povlastice iako Autonomne trgovinske mere EU ističu 31. decembra 2015. Garancije da će biti na vreme produžene, kako bi se proizvodi, pre svega voće i povrće, koji nisu pokriveni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, i u narednih pet godina izvozili u EU bez carine, stigle su od visokih evropskih zvaničnika, navela je Privredna komora Srbije na svom sajtu.

Privredna komora Srbije, zajedno sa drugim komorama regiona – članicama Komorskog investicionog foruma, u oktobru se obratila nadležnim institucijama EU inicijativom da se ATM na vreme produži.

– Prošle nedelje dobili smo  zajedničko pismo komesara za proširenje Johanesa Hana i  komesarke za trgovinu Sesilije Malmstrom kojim su nas uverili da je preduzeto sve da se ne ponovi situacija  iz 2011, kada je produžavanje povlastica kasnilo više od godinu dana. Komesar Han je to  potvrdio i na ovonedeljnom sastanku u Briselu.  Potvrdu da će procedura biti završena do nove godine, kako bi ATM produžile do 2020 dobili smo i tokom konsultacija  obavljenih u Evropskom parlamentu – izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Izvoznicima voća i povrća iz Srbije, mahom malim i srednjim preduzećima – proizvođačima  svežih jabuka i šljiva i smrznutog kukuruza šećerca, ova povlastica po rečima Čadeža, kako se procenjuje uštedeće bar 20 mil EUR. Toliko bi, da se ATM ne produži  bilo carinsko optrećenje, što bi povećalo cene proizvoda naših proizvoda i otežalo prodaju na tržištu Unije.

Trgovinske povlastice koje je Evropska unija odobrila zapadnom Balkanu još 2000. godine, obnavljaju se na svakih pet godina i predviđaju bescarinski izvoz proizvoda iz država zapadnog Balkana u Evropsku uniju.