Izvoz će biti udvostručen – „Fresenius Medical Care“ otvorio novu fabriku u Vršcu

Kompanija „Fresenius Medical Care“ (FMC) Srbija otvorila je novu fabriku za proizvodnju medicinskih sredstava za hemodijalizu u Tehnološkom parku u Vršcu. Vrednost ove investicije iznosi više od 16 mil EUR, posao će dobiti 429 radnika, a dugoročni planovi fabrike predviđaju da broj zaposlenih dostigne 1.150. Kompanija „Fresenius Medical Care“ prisutna je u Srbiji već trideset godina gde je u staroj fabrici proizvodila medicinska sredstava za lečenje terminalne bubrežne insuficijencije.

Prosečna godišnja stopa rasta prihoda od 2010. do 2013. godine iznosila je 12% i u ovom periodu, prihodi od izvoza su u proseku porasli za 36%. U 2013. godini, kompanija FMC Srbija izvezla je proizvode u vrednosti od gotovo 37 mil EUR u zemlje EU i Cefta, što predstavlja 66% ukupnih prihoda kompanije u 2013. godini. Otvaranjem nove fabrike, izvoz će biti udvostručen, a biće uvedeni i novi proizvodi.

– Nova fabrika će doprineti rastu kompanije u ovom regionu, ali isto tako i razvoju privrede u Srbiji na nacionalnom i lokalnom nivou. Želeo bih da se zahvalim Vladi Srbije za svu podršku koju nam je tokom ovih godina pružala. Ovo je početak nove faze našeg poslovanja u Srbiji i mi ostajemo istinski partner otvoren za transparentan i konstruktivan dijalog sa Vladom – istakao je Rajko Hrvačević, generalni direktor kompanije „Fresenius Medical Care“ Srbija izrazivši i zahvalnost Ministarstvu ekonomije, agenciji SIEPA i Fondu za podršku investicija u Vojvodini uz čiju podršku je projekat izgradnje nove fabrike realizovan.

Osim proizvodnje medicinskih sredstava, od 2007. godine kompanija pruža i usluge dijalize pacijentima u Srbiji. Svi dijalizni centri kompanije „Fresenius Medical Care“ u Srbiji opremljeni su najsavremenijom tehnologijom, a u poslednje tri godine su visoko rangirani po kvalitetu dijaliznih tretmana u odnosu na druge dijalizne centre kompanije „Fresenius Medical Care“ u Evropi.