Izvoz mesa – „Mitros“ širi proizvodnju u Sremskoj Mitrovici

Klanična industrija „Mitros“ u Sremskoj Mitrovici, koja je u vlasništvu austrijske kompanije „Gierlinger“, uvodi drugu smenu. To znači da će se povećati i prerada svinja, koja je u ovom trenutku 3.000 komada nedeljno. Uz primenu savremenih tehnologija, većina proizvoda ove fabrike odlazi u izvoz, ali prerađevine mogu da se nađu i u našim marketima. Sa novih 100 radnih mesta u „Mitrosu“, koji se očekuju u februaru, nastaviće se tendencija pada stope nezaposlenosti, koja je u 2016. godini bila za 15% niža u odnosu na 2015, ocenjuju u Gradskoj upravi Sremske Mitrovice.

Prošle su dve godine otkako je austrijska kompanija „Gierlinger“ kupila nekadašnji sremskomitrovački gigant, a za dva meseca navršiće se godinu dana, otkako je ponovo ovde pokrenuta proizvodnja.

– U pogonu je trenutno zaposleno oko 180 radnika. Uvođenjem druge smene, koja bi trebalo da počne od sledećeg meseca, povećaće se i broj radnika, kao i prerada svinja, koja na dnevnom nivou iznosi oko 800 komada. Prema planu kompanije, klanica treba da ima pet smena u proizvodnji, kako bi tri smene neprestano radile, a dve se odmarale. Ostvarivanjem tog plana, „Mitros“ će imati oko 1.000 radnika, a dnevno će se prerađivati 3.000 svinja, što je jasan pokazatelj da će „Gierlinger“ ostati trajno u Sremskoj Mitrovici – naglašava Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Novo postrojenje, u koje je ova kompanija dosad uložila više od 23 mil EUR, prostire se na 23.000 m2 i najveće je u okviru „Gierlinger“ grupacije. U „Mitrosu“ se radi i uslužno klanje svinja za potrebe drugih klanica.

Austrijska kompanija već ima proizvodne pogone u Mađarskoj i Rumuniji, gde zapošljava oko 800 ljudi, a „Mitros“ je treći i ujedno najveći proizvodni pogon u regionu. Mesni proizvodi ove klanice, koja je polako krenula ka staroj slavi uspešnog prerađivača mesa, izvoze se u zemlje EU, Rusiju, Vijetnam i Južnu Afriku.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.