Izvoz prehrambenih proizvoda – 13 srpskih kompanija predstavlja se u Šangaju

Na ovogodišnjem Kineskom međunarodnom sajmu uvoza (CIIE), koji se održava od 05. do 10. novembra u Šangaju, 13 srpskih kompanija iz sektora prehrambene industrije prezentuje svoje izvozne potencijale, saopštila je Razvojna agencija Srbije.

Četvrtu godinu zaredom, nastup domaćih privrednika organizuju Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PKS). Svoje izvozne potencijale predstavljaju proizvođači vina i pića, mlečnih proizvoda, smrznutog voća i povrća, proizvoda od tartufa, proizvođači mesa i sladoleda, i to kompanije „BT Winery” (Beška), „Simex Original” (Subotica), „Fruškogorski vinogradi” (Banoštor), „Pivara Dogma” (Beograd), „Aronija Vita(Beograd), „Fabrika dečije hrane” (Beograd), „Vinarija Čoka Plus” (Subotica), „Klanica prerada mesa i trgovina Nedeljkovć” (Šašinci), „ITN Group” (Beograd), „Mlekara Ub” (Ub), „Mlekara Šabac” (Šabac), „Damar Confit” (Beograd) i „Imlek” (Beograd).

Prema dosadašnjem iskustvu nastupa na sajmu CIIE, domaće kompanije iz sektora prehrambene industrije imaju veliki prostor za uvećanje izvoza na kinesko tržište, a sajam je idealna prilika da predstave svoje proizvode i potencijale, a ujedno i da kreiraju kontakte i nove poslove, ukazuje RAS.

Prijateljstvo dve zemlje i dobri diplomatski odnosi Republike Srbije i Narodne republike Kine, predstavljaju veoma dobru osnovu za otvaranje novih poslovnih prilika, posebno kada je reč o kreiranju šansi za uvećanje izvoza srpskih proizvoda na tržište Kine. Trgovinska razmena Kine i Srbije beleži konstantan rast, što Kinu svrstava u rang najvećih ekonomskih partnera Srbije u Aziji, sa godišnjom robnom razmenom od 3,2 milijarde evra.

Kineski međunarodni sajam uvoza ( China International Import Expo) organizuju Vlada NR Kine i Kineski međunarodni uvozno-izvozni biro (China International Import Expo Bureau), a manifestacija ima za cilj da podstakne uvoz strane robe i usluga u Kinu, a u skladu sa nastojanjem Kine da promoviše globalizaciju i otvorenost tržišta.

Brošure srpskih kompanija i sve o njihovom nastupu na ovom sajmu možete pogledati OVDE.