Izvoz tekstila, kože i obuće 1,5 milijardi dolara

Izvoz tekstila, kože i obuće Srbije prošle godine bio je oko 1,5 milijardi dolara, a procenjuje se da će u 2019. godini porasti za 12 ili 13 odsto i dostići vrednost 1,7 milijardi dolara. Srpska modna industrija prepoznata je u inostranstvu o čemu svedoče i uspešan nastup kompanija iz Srbije na nedavno održanom sajmu „Pure London“ i veliko interesovanje kupaca iz Velike Britanije, ali i drugih zemalja.

– Samo je izvoz tekstila u 2018. godini bio blizu milijardu dolara, što je duplo više nego pre pet ili šest godina. Prošle godine izvoz čarapa dostigao je vrednost od 300 miliona dolara, a čarape su drugi ili treći proizvod koji pojedinačno ostvaruje toliki izvoz. Evidentno je da svake godine izvoz praktično beleži rast, u proseku između 10 i 15 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu – rekao je sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije Milorad Vasiljević.

U Srbiji je ukupno oko 1.600 firmi u oblasti tekstilne industrije, od preduzetnika do malih, srednjih i velikih preduzeća. Velikih kompanija, stranih investitora je blizu 25 koji generišu veliki deo izvoza.

– Firme iz Italije najviše u Srbiji proizvode čarape, iz Turske uglavnom rade konfekciju i modne odevne predmete. Imamo firme koje su ovde došle i otvorile proizvodnju automobilskih sedišta, a to su firme iz Nemačke i Kanade –  rekao je Vasiljević.

PKS u stalnom kontaktu sa predstavnicima stranih investitora u Srbiji i da su zadovoljni uslovima poslovanja, a neke strane kompanije čak planiraju i da se šire i otvaraju nove pogone u Srbiji.

Navodi da jedan manji deo tekstilne industrije za poznate svetske brendove radi takozvano uslužno šivenje, ali i da imamo domaće firme koje poslednjih godina dobro posluju.

Ocenio je da se tekstilna industrija Srbije poslednjih godina ponovo vraća na neki nivo koji je imala pre raspada Jugoslavije kada je u toj industriji bilo 250.000 zaposlenih. Danas je u Srbiji oko 100.000 zaposlenih u industriji tekstila, kože i obuće, navodi Vasiljević.

Podseća da je u organizaciji Privredne komore Srbije krajem jula šest firmi iz Srbije učestvovalo na sajmu „Pure London“, na poziv iz Velike Britanije. Kupci iz Engleske pokazali su izuzetno interesovanje za naše proizvode.

– Isto planiramo da uradimo na jesen na tržištu Nemačke. To nam je uglavnom orijentacija da tekstilne proizvode izvozimo na tržišta Nemačke i Engleske. U poslednje vreme pojavljuju se kupci i iz Francuske, tako da se dosta izvozi na ta tržišta –  rekao je Vasiljević.