Izvoz tekstila u 2016. vredeo više od 1,1 mlrd USD

Srpska tekstilna industrija na dobrom je putu da se vrati na stare staze slave. Prošle godine je izvoz tekstila, prvi put posle nekoliko decenija, premašio cifru od milijardu dolara, a kako kažu u Privrednoj komori Srbije, najbolja vest je što se tekstilci polako vraćaju na tržište EU, gde se plasira više od 70% proizvoda.

Najveći izvoznik je „Valy“ iz Beloševca, a u samom vrhu se nalaze i čačanske firme „B-export„, „Weltex“ i „PS Fashion„.

– Industrija tekstila, kože i obuće u prošloj godini je imala izvoz od preko 1,1 mlrd USD. Kao zemlja smo 2000. godine bili na 192. mestu zemalja izvoznica u zemlje EU, a 2015. godine Srbija je bila na 18. mestu. Tekstilna industrija se vratila u Srbiju – kaže Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila PKS.

Da je to tako potvrđuju i zvanični podaci iz Agencije za privredne registre. U tekstilnoj industriji posluje 1.950 preduzeća, a registrovano je i skoro 5.400 preduzetničkih radnji koje se bave proizvodnjom tekstilnih proizvoda.

U Privrednoj komori posebno ističu činjenicu da izvoz ovih srpskih firmi čine modni brendovi koji su razvijeni kod nas.

– Za razliku od Makedonije, gde su 95% lon poslovi, u Srbiji ti poslovi ne prelaze 20%. U Srbiji se razvijaju brendovi i firme kao što je „PS Fashion“. Imamo neke centre kao što je Arilje za pamuk, Ada za trikotažu, Novi Pazar za džins. Brendovi se razvijaju i to je jako dobro – smatra Vasiljević.