Izvoz u Maleziju – Američki „Ametek“ otvorio fabriku malih motora u Subotici

Američki proizvođač motora „Ametek“ svečano je otvorio fabriku malih motora u Subotici u kojoj do kraja godine planira da uposli 150 radnika. Kako je izjavio generalni menadžer „Amatek“-ove grupe za Evropu Erik Šausin, radi se o prvoj fazi veće investicije u Subotici, u kojoj već radi 30 radnika, dok će ih do kraja godine biti zaposleno ukupno 150.

– Planiramo da u ovoj fabrici proizvodimo 1,5 miliona motora godišnje. Radi se o električnim motorima male snage i visoke efikasnosti, koji se ugrađuju u razne kuće aparate – rekao je Šausin.

On je dodao da su motori namenjeni izvozu u zemlje poput Malezije i Tajlanda, rekavši da i pored toga što su evropska organizacija izvoze širom sveta.

Šausin ističe da je projekt u Subotici veoma važan za „Ametek“ grupaciju, a da će od toga kako budu poslovali i podrške koju budu dobijali iz lokalne zajednice zavisiti dalja ulaganja u ovom gradu.

– Naš plan je da izgradimo novu halu u Slobodnoj zoni. To se trenutno razmatra i očekujemo odobrenje uskoro. To zovemo drugom fazom projekta, po pitanju broja radnika, govorimo o 600, 700, 800 radnika za „Ametek“ korporaciju – dodao je on.

„Ametek“ je globalni proizvođač motora iz Pensilvanije u Sjedinjenim Američkim Državama. Imaju godišnji obrt od četiri milijarde dolara i 40.000 zaposlenih u fabrikama širom sveta. „Ametek“ je već prisutan u Subotici, s obzirom da je pre par godina preuzeo nemački „Dunkermotoren“ koji u subotičkoj Slobodnoj zoni ima fabriku mikromotora.