Leskovački “Bland” izvozi 98% proizvodnje

Nenad Blagojević, vlasnik firme „Bland“ iz Leskovca, ovogodišnji je nosilac prestižnog priznanja „Blic preduzetnik 2013.“ Blagojević je osvojio prestižno priznanje dnevnog lista Blic, kao i nagradu od 20.000 evra koju dodeljuje Sosijete ženeral banka.

Preduzeće “Bland” iz Zloćudova kod Leskovca, čiji je vlasnik Nenad Blagojević, je porodična firma koja se bavi otkupom i preradom drveta, proizvodnjom elemenata, peleta i sklopova za specijalne norveške stolice. Izvoze 98% celokupne proizvodnje.

Kriterijumi na osnovu kojih žiri bira najboljeg “Blic preduzetnika u 2013” su: profitabilnost, produktivnost, likvidnost, izvozni potencijal, broj zaposlenih i novozaposlenih u 2013., tehnološke inovacije, kao i orijentisanost ka zaštiti životne okoline i ostvaren doprinos razvoju lokalne zajednice.

Pobednik Nenad Blagojević rekao je da mu je nagrada motiv i obaveza da nastavi dobrim pravcem, da se bori na tržištu Evropske unije i da zapošljava nove ljude.

– Novac ću utrošiti u proces proizvodnje i nabavku sirovina – kazao je Blagojević.

Poslovanje firme “Bland” sa drvetom je pre 54 godine, započeo je Milorad Blagojević, koji je još tada uvideo da su Slovenija i Hrvatska dobro tržište za plasiranje ukrasnih lajsni i ramova za goblene. Posao je išao odlično, ali je zbog izbijanja rata stagnirao. Tada je sa sinom Draganom krenuo da izvozi drvo u Italiju.

Firma je doživela pravi preporod 2009. godine, kada je treća generacija Blagojevića, Nenad koji je danas na čelu kompanije, uspeo da u saradnji sa slovenačkom firmom “Profagus”, sklopi posao sa norveškom firmom “STOKKE” za koju imaju sertifikovani ugovor za pravljenje osnovnog modela stolice “Trip-trap”.