Raste izvoz nameštaja iz Srbije

Industrija obrade drveta i proizvodnje nameštaja za deset meseci 2019. zabeležila je ukupan izvoz od 225 miliona dolara, a u istom periodu uvoz je vredeo 62 miliona dolara.

Statistika pokazuje i da je prodaja nameštaja od drveta na inostranom tržištu povećana za 8,8 odsto, a uvoz je smanjen za 2,4 procenta. U sektoru proizvodnje nameštaja je angažovano 12.600 ljudi, što je 57 odsto zaposlenih u domaćoj drvnoj industriji.

Srbija ima potencijal da postane jedna od najpoželjnijih zemalja za strane investicije u drvnoj i industriji nameštaja. Udeo ove industrije u BDP-u Srbije je 1,4%, dok je učešće u ukupnom izvozu 5,7%, uz prisutan pozitivan trend rasta tokom poslednjih nekoliko godina.

Sporazumi o slobodnoj trgovini sa zemljama CEFTA, EU i Ruskom Federacijom daju ogromne mogućnosti za bescarinski izvoz kancelarijskog i nameštaja uopšte proizvedenog u Srbiji, koji ima svuda dobru reputaciju, naročito na ruskom tržištu.  Ivoz nameštaja u Rusiju svake godine raste za 50%, podaci su Razvoje agencije Srbije.