NAJAVE: Kineska kompanija ulaže 250 mil EUR u preradu kukuruza u Srbiji?

Jedan od vodećih prerađivača kukuruza u svetu, čije ime domaćoj javnosti zasada nije poznato, izrazio je nameru da u narednom periodu otvori pogon u Srbiji, gde bi prerađivao pola miliona tona kukuruza godišnje i pravio finalne proizvode – aminokiseline, skrob, glukozu.

Pregovori sa kompanijom su počeli krajem prošle nedelje, istog dana kada je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović prvi put najavio novog investitora i otkrio da će proizvoditi „premijum robu“.

– To je najtraženija roba. Mi smo zemlja koja ima dosta ove sirovine i zašto bismo prodavali kukuruz na berzi, kad možemo da napravimo skrob ili glukozu – kazao je Nedimović o budućoj proizvodnji tokom gostovanja na TV Prva.

Prema nezvaničnim saznanjima, reč je o kineskoj kompaniji koja planira da investira oko 250 miliona evra.

Nedimović je tokom gostovanja najavio dolazak još jednog investitora početkom marta. Tom prilikom je otkrio da je reč o jednom od najvećih kupaca kukuruza na svetu, iz Egipta.

Srbija je sedamnaesti proizvođač kukuruza u svetu i dosada je isključivo izvozila taj primarni poljoprivredni proizvod kao sirovinu, ne pokušavajući da sama razvije prerađivačke kapacitete. Proizvodnja kukuruza u Srbiji se, u zavisnosti od godine, kreće između 6,2 miliona tona, pa do sedam i više miliona tokom dobrih sezona. Godišnji izvoz kukuruza dostiže količine od tri miliona do 3,5 miliona tona.