Pola proizvodnji ide u izvoz – „Marbo“ slavi 20 godina rada

marbo_1_210515„Marbo Product“, jedan od vodećih srpskih i regionalnih proizvođača grickalica i deo multinacionalne kompanije „PepsiCo“, obeležava dvadeset godina poslovanja. Brend „Chipsy“, prvi u portfoliju kompanije „Marbo Product“ ove godine takođe slavi 20. rođendan. „Marbo Product“ pored „Chipsy“-a, u svom portfoliju danas ima i brendove „Pardon“, „Clipsy“ i „Gud“. Približno polovina prodaje proizvoda kompanije ostvaruje se u zemaljama u regionu – Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Grčkoj, Crnoj Gori, Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji, u zapadnoevropskim zemljama – Belgiji, Holandiji i Francuskoj, kao i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

– Od akvizicije „PepsiCo“ kompanije 2008. godine, realizovane su brojne investicije u ljude i proizvodnju i sa kontinuiranim inovacijama učinili smo našu kompaniju i njene brendove „Chipsy“, „Clipsy“, „Pardon“ i „Gud“ prepoznatljivim u industriji grickalica. Uložili smo značajane investicije u proizvodne pogone fabrike u Magliću – investirano je u modernu liniju za proizvodnju krompirovog čipsa, kao i u postrojenje za preradu otpadnih voda. Danas naša fabrika spada u red najmodernijih fabrika ovog tipa u Evropi i jedan je od najreprezentativnijih primera bezbednog radnog mest – istakao je Michail Orfanoudakis, komercijalni direktor „PepsiCo“-vog biznisa za zapadni Balkan.

marbo_210515 Kompanija „Marbo Product“ nabavlja krompir od više od 10 farmera iz cele Srbije i blisko sarađuje sa lokalnim proizvođačima kako bi obezbedili najviši nivo kvaliteta sirovina. Takođe, sa godišnjim otkupom od oko 35.000 tona krompira, „Marbo Product“ spada u red najvećih industrijskih otkupljivača krompira. Za proizvode brenda „Chipsy“ koristi se osam različitih sorti krompira, od čega su tri ekskluzivne „PepsiCo“ sorte. Više od 500 zaposlenih radi u fabrici u Magliću, što „Marbo Product“ čini značajnim poslodavcem u lokalnoj zajednici. „PepsCo“ danas na zapadnom Balkanu, kroz kompanije „Marbo Product“ u Srbiji i „Marbo“ doo u Bosni i Hercegovini, zapošljava oko 1200 ljudi i ima dva proizvodna pogona – jedan u Magliću u Srbiji, i drugi u Laktašima u Bosni i Hercegovini.

U 2015. godini „Marbo Product“ je dobitnik sertifikata Top Poslodavac (Top Employer) Srbija 2015, koji dodeljuje Institut Top poslodavac iz Holandije, a u 2014. godini je i dobitnik nagrade za najboljeg poslodavca portala Infostud u veoma konkurentnoj kategoriji proizvođača hrane. Ova priznanja potvrđuju izuzetne uslove za zaposlene kao i vrednost prakse kompanije da neguje i razvija talente na svim nivoima organizacije, kao i težnju „Marbo Product“-a da dalje razvija svoje zaposlene.

Takođe u 2014. godini fabrika u Magliću je imala nezavisnu reviziju sistema upravljanja bezbednošću i zdravljem na radu i zaštite životne sredine (GEHSMS). Konačni rezultat plasirao je fabriku u Magliću na prvo mesto u Evropi i na drugo mesto na svetu, među svim „PepsiCo“ fabrikama koje su bile predmet ove revizije.

„Marbo Product“ planira da nastavi uspešnu poslovnu priču i priprema brojne inovativne načine da nastavi uspešan pristup potrošačima. Osim toga, očekuje se još bolja penetracija na lokalna i regionalna tržišta i nastavak investicija i podrška lokalnoj zajednici u kojoj „Marbo Product“ posluje.