Predstavljamo vam 100 najvećih srpskih izvoznika

„Fiat automobili Srbija“, HIP „Petrohemija“ i „Yura Corporation“ najveća su tri neto izvoznika u Srbiji, pokazuje istraživanje „Business Info Group“ o 100 najvećih srpskih izvoznika i uvoznika.

Od 100 najvećih izvoznika u Srbiji oko trećina je istovremeno i na listi 100 najvećih uvoznika, rečeno je na predstavljanju istraživanja na Kopaonik biznis forumu. O strukturi našeg izvoza govori i očekivanje da će najveći izvozni adut i u narednom periodu biti kukuruz, maline, jabuke i bakar.

Prema listi 30 najvećih neto izvoznika, odnosno kompanija koje više izvoze nego sto uvoze, u 2014. godini, FAS iz Kragujevca je realizovao izvoz vredan 1,36 mlrd EUR i uvoz od 929 mil EUR. HIP „Petrohemija“ iz Pančeva, koja je u restrukturiranju, imala je izvoz vredan 148, a uvoz 21 mil EUR.

Na trećem mestu je „Yura Corporation“ iz Rače sa 119 mil EUR izvoza u prošloj godini i 42 mil EUR uvoza. RTB invest je na četvrtom mestu, zatim „Sojaprotein“ iz Bečeja, na šestom mestu je „Hemofarm“ iz Vršca sa 149 mili EUR izvoza i 89 uvoza i na sedmom mestu je „Jugoimport SDPR“ sa 67 miliona izvoza i 12 mil EUR uvoza.

Pročitajte kompletnu listu NAJVEĆI SRPSKI IZVOZNICI.