Raste izvoz iz slobodnih zona u Srbiji

Povećan izvoz je jedan od rezultata u poslovanju slobodnih zona u Srbiji. Te slobodne zone ostvarile su veliki napredak tokom 2017. godine, a među uspešnim rezultatima se posebno ističu povećanje proizvodnje i izvoz u većim količinama, te povećanje broja zaposlenih radnika od 14%, zaklučak je prve ovogodišnje sednice Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Privredne komore Srbije, održane 19. aprila 2018. godine. Domaćin je bila Slobodna zona Novi Sad.

Sednicu Grupacije je vodio predsednik Dragan Kostić uz učešće Milana Ristića ispred Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Republike Srbije i Žarka Malinovića ispred Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije.

Na sednici, kako je saopšteno, je usvojen izveštaj o aktivnostima Grupacije za 2017. i plan rada za tekuću godinu, predstavljeni su izveštaji o statusu nacrta izmena i dopuna Carinskog zakona i Zakona o slobodnim zonama i razmenjena iskustva slobodnih zona u primeni novog Carinskog postupka u slobodnim zonama.

Pored toga, razgovaralo se o nastavku pregovora o otvaranju kancelarije Svetske organizacije slobodnih zona (WFZO) u Beogradu, intenziviranju saradnje sa predstavnicima radnih grupa za izmenu propisa u oblasti poreskog, carinskog i finansijskog sistema, mogućnostima za izgradnju inkubatora proizvodnih aktivnosti sa Ministarstvom privrede i omogućavanju novih pogodnosti za korisnike slobodnih zona koje daju lokalne samouprave.

Zaključeno je da razvoj slobodnih zona višestruko doprinosi privlačenju direktnih investicija i uposlenosti radne snage u Srbiji i kao takav efikasan instrument regionalnog razvoja treba i dalje da bude u fokusu razvoja privrede Srbije, navedeno je u saopštenju.