Novogradnje MSC-a prelaze prag od 23.000 TEU

Divovski kontejneraši koje je prošle godine naručio „Mediterranean Shipping Company“ (MSC) u korejskim brodogradilištima imaće 23.000 TEU, vidljivo je iz podataka koje je objavio nemački proizvođač motora „MAN Diesel  & Turbo“.

Prema sporazumu objavljenom u septembru 2017. godine, „Samsung Heavy Industries“ (SHI) će izgraditi šest brodova, dok će „Daewoo Shipping Marine Engineering“ (DSME) izgraditi preostalih pet.

Jedanaest mega brodova će imati motore G95ME-C9.5, objavio je „MAN Diesel & Turbo“. Prefiks “G” označava dizajn motora koji smanjuje brzinu, omogućujući brodovima postizanje visoke efikasnosti.

– Motori „G“ tipa rezultiraju manjim brojem obrtaja motora koji pokreće propeler. Ova niža optimalna brzina motora omogućuje upotrebu većeg propelera i znatno je efikasniji u smislu pogonskog motora. Zajedno s optimizovanim dizajnom motora, to znači da će novogradnja MSC-a uživati smanjenu potrošnju goriva i smanjenu emisiju CO2 –  objasnio je MAN.

Kako je rečeno, „Hyundai Heavy Industries“ (HHI-EMD) će konstruirati ME-C motore za SHI, dok će „Doosan Engine“ izgraditi one za DSME.očeti 2019. godine iz brodogradilišta SHI, s konačnim brodom iz serije koji bi trebao biti isporučen do 15. ožujka 2020. godine iz DSME-a, prenosi pomorac.net.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.