Novi Wienerberger pogon u Kanjiži – U modernizaciju proizvodnje crepa uloženo 19 mil EUR

Proizvođač opeke i crepa Wienerberger otvorio je novi proizvodni u Kanjiži vredan 19 miliona evra. Kako je saopšteno, u pitanju je najmoderniji proizvodni pogon u toj oblasti, koji će unaprediti sve segmente poslovanja.

Wienerberger AG je jedan od svetskih lidera u proizvodnji i prodaji građevinskog materijala i infrastrukturnih rešenja, a njihovo sedište je u Beču. Novi pogon opremljen je svim mašinama potrebnim da se proizvodi najkvalitetniji i najmoderniji crep na tržištu Evrope, poručuju iz ove kompanije.

– Visinom investicije kompanija još jednom potvrđuje svoju želju za ulaganjima koja će poslovanje podići na još viši nivo i osigurati lidersku poziciju u narednih nekoliko decenija, kako na našem, tako i na inostranim tržištima. Od momenta uspešne privatizacije fabrike u Kanjiži, ovde je investirano više od 64 miliona evra – naveo je Ivan Vujisić, direktor i član upravnog odbora kompanije Wienerberger.

Svečanom otvaranju 23. marta prisustvovali su predstavnici Ambasade Austrije, Privredne komore Srbije, lokalne samouprave i državne uprave.

Trgovinska savetnica pri Ambasadi Austrije Erika Teoman-Brenner istakla je da je ekspanzija Wienerberger-a dokaz da je Srbija veoma interesantna investiciona lokacija, te da je kao takva od velikog značaja za ceo region.

– Austrijsko-srpska saradnja je posebno jaka u oblasti privrede i trgovine, o čemu svedoči prisustvo preko 450 austrijskih kompanija u Srbiji – dodaje Teoman-Brenner.

Wienerberger AG je jedan od svetskih lidera među proizvođačima građevinskog materijala i infrastrukturnih rešenja, a i jedini multinacionalni proizvođač glinenih blokova za zidove, fasadne opeke i glinenog crepa, plastičnih i keramičkih cevi, kao i betonskih i glinenih elemenata za popločavanje.

U 2014. kompanija preuzima Tondach, uključujući i fabriku u Kanjiži, nakon čega nastavlja da niže uspehe na domaćem i regionalnim tržištima. U 2021. je na svetskom nivou prihodovala skoro četiri milijarde evra.

Izvor: Privredna komora Srbije