IZVOZ iz Srbije: Kineski gigant Yanfeng pokreće proizvodnju u Kragujevcu

Kineska kompanija Yanfeng Automotive Interiors, koja gradi proizvodni pogon u Kragujevcu, početak proizvodnje planira za kraj 2019. godine, saopštila je u četvrtak (12. septembra) ta kompanija, navodi se na sajtu Grada Kragujevca.

Svetski lider u oblasti automobilskih enterijera će u novom proizvodnom prostoru u Kragujevcu, koji će se prostirati na 18.500 kvadratnih metara, proizvoditi automobilske komponente za unutrašnjost automobila, navodi se u saopštenju.

Za početak biće zaposleno 200 radnika. S obzirom na to, da je postrojenje projektovano za 800 zaposlenih, broj radnika će se postepeno povećavati iz godine u godinu. Ovo je prva fabrika te kompanije u Srbiji.

– Novom fabrikom u Srbiji, proširujemo naše proizvodne kapacitete na tržištima Istočne Evrope i reagujemo na sve veće prisustvo naših kupaca u regionu – rekao je Toni Elenbas, potpredsednik i generalni direktor te kompanije za Evropu i Južnu Afriku.

Ostali faktori koji su uticali na izbor lokacije uključuju centralni položaj Kragujevca u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi i blizinu ostalih fabrika Yanfeng Automotive Interiors u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Inače, Yanfeng Automotive Interiors (IFAI) je svetski lider u proizvodnji automobilskog enterijera. Sa sedištem u Šangaju, kompanija ima oko 110 proizvodnih pogona i tehničkih centara u 20 zemalja i više od 32.000 zaposlenih širom sveta, koji dizajniraju, razvijaju i proizvode unutrašnje komponente za sve proizvođače automobila.

Yanfeng Automotive Interiors, osnovan je 2015. godine kao zajedničko preduzeće između Yanfenga – jednog od najvećih automobilskih dobavljača u Kini i Adienta – svetskog lidera u proizvodnji automobilskih sedišta. Danas je to velika globalna mreža koja se proteže od SAD – a, Evrope i Južne Afrike, do Azije i Pacifika, navodi se u saopštenju.