Završetak modernizacije topionice u Boru u julu – Zijin najavljuje nove investicije

Predsednik i izvršni direktor korporacije Zijin Mining Group Zou Leichang najavio je nova ulaganja i dalji razvoj rudarskih projekata u Srbiji, u okviru kojih su predviđena i nova zapošljavanja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Sastanku ministarke Zorane Mihajlović sa generalnim direktorima kompanija Zijing Copper i Zijing Mining u Srbiji prisustvovali su i predstavnici Ambasade NR Kine i gradonačelnik Bora.

Mihajlović je tom prilikom saopštila i da će u julu biti završena modernizacija topionice u Boru.

Kompanija Zijin Bor Copper, podsetimo, 2021. godinu je završila kao “vicešampion” liste 15 najvećih izvoznika iz Srbije. U periodu januar-decembar ova kompanija je zabeležila izvoz od 750,3 miliona evra. Kada je reč o kompaniji Zijing Mining d.o.o. Bor, ona se našla na visokom petom mestu, sa izvozom od 392 miliona evra.

– Veoma sam zadovoljna što će u julu biti završena modernizacija topionice, ljudi u Boru odlično znaju šta to znači. To znači poštovanje EU standarda u zaštiti životne sredine, to znači čistiji vazduh, čistije reke – izjavila je ministarka rudarstva i energetike, podsetivši i na zeleni rudnik Čukaru Peki, koji je kineska kompanija otvorila u oktobru 2021.

– Ovaj rudnik je važan, jer će Srbija njegovim razvojem postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, i jedan od najvećih proizvođača zlata, danas dve kritične mineralne sirovine u svetu – navela je Mihajlović.

Na sastanku je bilo reči i o zajedničkom rešavanju svih izazova i razvoju lokalne zajednice, te shodno tome i mogućnosti da Zijin, za potrebe kompanije, proizvodi električnu energiju iz obnovljivih energetskih izvora.

Foto: zijinbor.com