100 NAJ: Ove kompanije su najviše uticale na rezultat srpske privrede

Iako je korona virus doneo ozbiljne izazove u 2020. godini, privreda je uspela da održi postignuti obim poslovnih aktivnosti iz prethodne godine i uz to je ostvarila za petinu veći pozitivan neto rezultat, takođe u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

Kako se navodi u nedavno objavljenom Izveštaju o STO NAJ…, takvim rezultatima znatno je doprinelo sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima i sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom.

Sto društava sa najvećim poslovnim prihodima imalo je udeo od 27,9% u poslovnim prihodima cele privrede i udeo od 24,4% u osnovnim finansijskim performansama privrede, a zapošljavalo je 16,5% ukupnog broja radnika u privredi.

Sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom je u 2020. godini ostvarilo nešto manje od trećine neto dobitka svih društava i 21,9% u glavnim finansijskim performansama, a u ovom segmentu je bio zaposlen svaki deseti radnik angažovan u privredi.

Liste STO NAJ… privrednih društava u 2020. godini sačinjene su na osnovu analize i rangiranja podataka iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2020. godinu za 103.327 društava, i to sa aspekta uspešnosti poslovanja prema poslovnim prihodima i neto dobitku, sa aspekta finansijskih kapaciteta prema poslovnoj imovini i kapitalu, kao i sa aspekta gubitaka prema neto gubitku i ukupnom gubitku.

Ukupno, na APR listama STO NAJ… rangirano je 349 privrednih društava, sa najvećim uticajem na osnovne finansijske performanse privrede u protekloj godini.

Tabela sa pregledom privrednih društava koja se nalaze na prvih pet mesta lista:

Izvor: Agencija za privredne registre

STO NAJ… PRIVREDNIH DRUŠTAVA SA ASPEKTA USPEŠNOSTI POSLOVANjA

1. Sto naj… privrednih društava prema poslovnim prihodima u 2020. godini

Privredna društva su u 2020. godini realizovala poslovne prihode od 11.700.975 miliona dinara, veće za 0,7% u odnosu na prošlogodišnje. Od toga se na sto privrednih društava koja su poslovala sa najvećim poslovnim prihodima odnosi 3.262.643 miliona dinara, uz rast od 0,6% na godišnjem nivou.

Izvor: Agencija za privredne registre

Privredna društva – Trgovina na veliko

Kao i prethodne godine, na posmatranoj listi najviše su zastupljena društva iz oblasti trgovine na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima u kojoj je poslovalo 21 društvo. Ona su zajedno realizovala 16,9% poslovnih prihoda društava sa liste, odnosno 550.564 miliona dinara, a izuzev dva privredna društva, sva ostala su poslovala profitabilno.

Najveći rast poslovnih prihoda 

Sa liste STO NAJ… privrednih društava prema poslovnim prihodima, 54 društva su uvećala obim aktivnosti u odnosu na prethodnu godinu, a od toga njih 30 je povećalo i neto dobitak.

Izvor: Agencija za privredne registre

U nastavku pročitajte koja privredna društva iz sektora Saobraćaj i skladištenje su se našla na listi Sto naj… privrednih društava prema poslovnim prihodima u 2020. godini:

  • Centrosinergija d.o.o. Beograd (20), YugoRosGaz AD Beograd (30), JP Pošta Srbije Beograd (41), Milšped d.o.o. Beograd (46), Victoria Logistic d.o.o. Novi Sad(52), GSP Beograd(72), Air Serbia a.d. Beograd (76) i Infrastruktura železnice Srbije a.d. (91).

2. Sto naj… privrednih društava prema neto dobitku u 2020. godini

Privreda Republike Srbije je u 2020. godini nastavila trend profitabilnog poslovanja, i pored nepovoljnih uslova izazvanih pandemijom korona virusa i beleži pozitivan neto rezultat od 433.521 milion dinara.

Izvor: Agencija za privredne registre

Prerađivačka industrija 

Najviše privrednih društava sa liste najprofitabilnijih obavljalo je delatnosti u okviru sektora C-Prerađivačka industrija, pri čemu je od 42 društva 31 povećalo neto dobitak u poređenju sa godinom ranije.

Izvor: Agencija za privredne registre

U nastavku pročitajte koja privredna društva iz sektora Saobraćaj i skladištenje su se našla na listi Sto naj… privrednih društava prema neto dobitku u 2020. godini:

  • Transportgas Srbija d.o.o. Novi Sad (28), PSG Banatski Dvor d.o.o. Novi Sad (54), Niš-ekspres d.o.o. Niš (72) i JP Pošta Srbije Beograd (77).

STO NAJ… PRIVREDNIH DRUŠTAVA SA ASPEKTA FINANSIJSKIH KAPACITETA

Privredna društva su tokom 2020. godine uvećala vrednost finansijskih kapaciteta, pri čemu poslovna imovina beleži brži rast od kapitala.

3. Sto naj… privrednih društava prema poslovnoj imovini u 2020. godini

Na ovoj listi nalaze se sledeća preduzeća iz sektora Saobraćaj i skladištenje:

  • Infrastruktura železnice Srbije a.d (4), Gastrans d.o.o. Novi Sad (8), Belgrade Airport d.o.o Beograd (13), Srbija Voz a.d. (42), GSP Beograd (43), JP Pošta Srbije Beograd (50), Srbija Kargo a.d. (62), Air Serbia a.d. Beograd (72) i Smatsa d.o.o. (82).

4. Sto naj… privrednih društava prema kapitalu u 2020. godini

Na četvrtoj listi u okviru sektora Saobraćaja i skladištenja nalaze se:

  • Infrastruktura železnice Srbije a.d. (5), Gastrans d.o.o. Novi Sad (22), JP Pošta Srbije Beograd (29), GSP Beograd (37), Srbija Voz a.d. (39), Srbija Kargo a.d. (54), Aerodromi Srbije d.o.o. Niš(62), Belgrade Airport d.o.o. Beograd (66), Smatsa d.o.o. (69), PSG Banatski Dvor d.o.o. Novi Sad (91).

STO NAJ… PRIVREDNIH DRUŠTAVA SA ASPEKTA GUBITAKA

Privreda Republike Srbije tokom 2020. godine na ukupnom nivou beleži rast profitabilnosti, pri čemu su privredna društva koja su poslovala negativno iskazala manji neto gubitak od godinu ranije. S druge strane, ukupan gubitak kumuliran na kraju godine je povećan. Na takve tendencije značajno je uticalo sto privrednih društava sa najvećim neto gubitkom i sto privrednih društava sa najvećim ukupnim gubitkom.

5. Sto naj… privrednih društava prema neto gubitku u 2020. godini

Na čelu ove liste je preduzeće Air Serbia a.d. Beograd, a evo koje firme slede:

Izvor: Agencija za privredne registre

Na listi Sto naj… privrednih društava prema neto gubitku u 2020. godini iz sektora Saobraćaj i skladištenje nalaze i se sledeća preduzeća:

Belgrade Airport d.o.o. Beograd (4), Smatsa d.o.o. (9), Gastrans d.o.o. Novi Sad (16), Srbija Kargo a.d. (17), GSP Beograd (19), Infrastruktura železnice Srbije a.d.(21), Luka Beograd AD Beograd (24), Srbija Voz a.d. (39), Victoria Logistic d.o.o. Novi Sad (57) i SP Lasta a.d. Beograd (88).

6. Sto naj… privrednih društava prema ukupnom gubitku u 2020. godini

Na poslednjoj listi u okviru sektora Saobraćaj i skladištenja nalaze se GSP Beograd, Infrastruktura železnice Srbije a.d., Air Serbia a.d. Beograd, Victoria Logistic d.o.o. Novi Sad, Srbija Kargo a.d., Gastrans d.o.o. Novi Sad, Belgrade Airport d.o.o. Beograd i Srbija Voz a.d.

Kompletan izveštaj APR o STO NAJ privrednih društva u 2020. pogledajte OVDE. 

Kratku prezentaciju možete pogledati OVDE.