Srpske kompanije zainteresovane za veći izvoz u RUSIJU – Sve više zajedničkih firmi za treća tržišta

Srbija i Rusija mogle bi da formiraju zajedničke proizvodne kompanije koje bi plasirale robu na treća tržišta, ali ni potencijal sporazuma o slobodnoj trgovini koji imamo sa Ruskom Federacijom nije dovoljno iskorišćen i naš izvoz u tu zemlju stagnira, piše Politika.

Da je Rusija zainteresovana za veću količinu srpske robe na svom tržištu potvrdio je i prilikom nedavne posete Beogradu potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dejan Delić, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi, kaže da se formiranje srpsko-ruskih kompanija predlaže iz razloga jednostavnijeg pozicioniranja na domaćem i izlaska na treća tržišta, sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, čime bi se koristili trgovinski preferencijali i cenovna konkurentnost proizvoda, u odnosu na druge uvozne.

– Srbija i Rusija već sarađuju u svim oblastima privrede. Otvoren je i veliki broj zajedničkih kompanija od poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, preko tekstila, obuće, farmaceutsko-kozmetičke i građevinske industrije – naglašava Delić.

Prema njegovim rečima ne postoji registar zajedničkih kompanija, ali, u svakodnevnom radu susreće se sa zahtevima upravo takvih firmi, koje razvijajući sopstvenu proizvodnju uz inostranu podršku (u ovom slučaju iz Ruske Federacije) koriste priliku za izlazak na treća tržišta.

Primera radi, juče smo organizovali logistiku, špediciju i transport iz Kine za Srbiju putem srpske firme koja je otvorila rusko pravno lice u Moskvi, navodi Delić.

– Trenutno tražimo strateškog partnera za rusku kompaniju koja želi da se bavi preradom drveta i proizvodnjom finalnih proizvoda zbog izvoza u Rusku Federaciju i EU – delovi i oprema za saune. Takođe, u toku su pripreme za rusku investiciju u vezi sa proizvodnjom tekstilne opreme za specijalne namene – za lekare i medicinare – zarad izvoza u Rusiju, region i EU – navodi Delić.

On se, međutim, ne slaže sa ocenom da srpski izvoz u Rusiju stagnira.

– Štaviše, u periodima makroekonomske stabilnosti, odsustva inostranih pritisaka i sankcija prema Rusiji, koji rezultiraju oscilacijom i padom vrednosti ruske nacionalne valute, srpski izvoz poslednjih deset godina beleži rast prosečno oko 20%, što je slučaj i za šest meseci ove godine – 17,3%. U 2021. očekujemo izvoz veći od milijardu dolara.

Naglašava da, posmatrajući listu robe za izvoz Srbije u Rusiju registrujemo izvoz proizvoda više dodate vrednosti. Od lekova, bele tehnike, prikolica za kamione, parketa i podnih obloga, pneumatskih guma, cirkulacionih pumpi do ženskih modnih čarapa, mlečnih proizvoda…

– Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbije. I ne samo trgovinski, vodeće evropske kompanije investiraju, prenose proizvodnju u Srbiju zarad korišćenja trgovinskih preferencijala, na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini, izlaska i izvoza na tržište Evroazijske unije. Posmatrajući samo prvih deset, vodećih izvoznika iz Srbije u Rusiju, osam su direktne strane investicije iz EU – kaže Delić.

Pixabay.com/ivabalk

Velika zainteresovanost za izvoz jabuka, bresaka…

U Ministarstvu trgovine, turizma telekomunikacija navode da postoji zainteresovanost srpske strane za veći plasman robe na rusko tržište, posebno onih artikala koji se već sada izvoze u Rusiju, kao što su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi: jabuke, soja u zrnu, sirevi, hrana za pse i mačke, jagode, nektarine, višnje, breskve, sadnice jestivog voća.

Takođe tu su i industrijski proizvodi: gume pneumatske za automobile, kamione, autobuse, zatim čarape, lekovi, hartija i karton, cirkulacione pumpe.

Trgovinska razmena sa Rusijom

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Ruskom Federacijom u 2020, iznosila je 2,47 milijardi dolara, što predstavlja smanjenje od 30% u odnosu na 2019. Izvoz je iznosio 911 miliona dolara, što je za 6,7%manje nego prethodne godine.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Rusku Federaciju u periodu januar–decembar 2020. su: jabuke, sveže, ostale (11%), gume spoljne pneumatske, nove za putničke automobile (6%), hulahop čarape, samodržeće, sintetika, soja u zrnu, lomljena ili drobljena, osim za setvu, lekovi…

Vodeći uvozni proizvodi Republike Srbije iz Ruske Federacije u periodu januar–decembar 2020. su: gas prirodni u gasovitom stanju (21%), nafta i ulja od bitumenoznih minerala, sirova (19%).

Izvor: Politika