Astronomska kazna za skladišta Amazona u Francuskoj: radnicima merili „svaku sekundu“

Francuska organizacija za zaštitu podataka CNIL kaznila je francusku filijalu Amazona sa 32 miliona evra zbog „previše nametljivog“ sistema za praćenje za učinka zaposlenih u skladištu ove kompanije. Američki onlajn trgovac Amazon odbacuje nalaze CNIL-a i najavljuje žalbu.

Amazon France Logistique je pratio rad svojih zaposlenih uglavnom putem podataka sa skenera koje zaposleni koriste za obradu paketa. Ovi uređaji su upozoravali administraciju na neaktivnost duže od 10 minuta i merili brzinu rukovanja paketima „do sekunde“, objavila je francuska novinska agencija AFP nalaze CNIL-a.

Između ostalog, merili su da li je paket obrađen „prebrzo“, odnosno za manje od 1,25 sekundi. Prema izveštaju CNIL-a, radnici su bili pod stalnim pritiskom i redovno su morali da pravdavaju svoje izostanke. Rukovodstvo preduzeća prati i vreme od ulaska radnika u magacin do početka rada.

Pritom zaposleni nisu bili na vreme obavešteni o nadzoru, a podaci su čuvani 31 dan. Prema oceni nadležnog organa, ova vrsta kontrole je u suprotnosti sa Opštom uredbom EU o zaštiti podataka (GDPR), koja kompanijama nameće stroga pravila u pogledu dobijanja saglasnosti za korišćenje ličnih podataka.

CNIL je naknadno izrekao kaznu od 32 miliona evra kompaniji Amazon France Logistique, što predstavlja oko tri odsto godišnjeg prihoda kompanije. U 2021. godini iznosili su 1,1 milijardu evra, a neto dobit 58,9 miliona evra, prenosi AFP.

Istragu je pokrenuo CNIL 2019. godine na osnovu medijskih izveštaja i pritužbi zaposlenih. Amazon France Logistique ima oko 20.000 stalno zaposlenih koji rade u osam distributivnih centara širom Francuske.

Kompanija je opisala nalaze CNIL-a kao netačne i rekla da zadržava pravo žalbe. Naveli su i da su takvi sistemi kontrole neophodni „da bi se obezbedila bezbednost, kvalitet i efikasnost“.

Prema rečima menadžmenta kompanije, merenje vremena mirovanja nije imalo za cilj da kontroliše kretanje radnika, već da obezbedi da se svaka nepravilnost u lancu snabdevanja brzo ispita i ispravi. Uprkos tome, Amazon je najavio da će kao odgovor na nalaze CNIL-a, između ostalog, produžiti upozorenja o neaktivnosti sa 10 na 30 minuta.

Izvor: SEEbiz
Foto: Unsplash/Gerardo Ramirez, ilustracija