Luka Sremska Mitrovica se širi na 4 zone – Ministarstvo traži izvođača radova

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javni poziv za inicijalnu selekciju izvođača radova na proširenju luke Sremska Mitrovica. Veliki planovi za razvoj ove luke na Savi, o kojima se govori godinama predviđaju kapacitete za efikasniji izvoz žitarica iz Sremskog i Mačvaskog okruga. Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju i izgradnju Luke, koja će nakon obnove imati četiri terminala. Pretkvalifikacioni tender otvoren je do 7. marta do 12 sati.

Novi kompleks planiran je kao koncept „otvorene luke“, što znači da će postojaći mogućnost dodatnog proširenja kapaciteta, kako se bude povećavao broj korisnika. Takođe je u planu da se prostor podeli na četiri zone, odnosno četiri terminala za skladištenje različitih proizvoda i poluproizvoda.

Predviđena je izgradnja terminala za poljoprivredne proizvode i za tranzitni prevoz naftnih derivata i alternativnih goriva (tečni tereti), dok će postojeći terminal na pristaništu biti rekonstruisan da služi za tranzit rasutih i čvrstih tereta. Terminal za šljunak, pesak i kamen planiran je na obali Save.

Poziv za pregovarački postupak se očekuje u prvom kvartalu 2024, a radovi bi trebalo da budu gotovi u roku od 24 meseca. Projekat proširenja luke u Sremskoj Mitrovici podržava Svetska banka, a on se sprovodi u okviru Programa integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine.

Kako je ranije najavljeno, posle proširenja luka će imati ukupan kapacitet za 1,5 miliona tona tereta, a procenjuje se da će rekonstrukcija koštati više od 20 miliona evra.

Podsetimo, izmenama TEN-T mreže rečnih luka i Sremska Mitrovica je postala deo sveobuhvatne mreže, a uz nju još dve srpske luke – Smederevo i Prahovo. Takođe, osnovna mreža sada obuhvata još jednu luku na Dunavu – luku Pančevo. 

Šta je novo na TEN-T mapama na Zapadnom Balkanu?

 

Foto: Pixabay.com/djed