Balkanski robo-taksi sve bliže cilju – Startap P3M uspešan u prikupljanju sredstava od investitora

Hrvatski tehnološki startap Project 3 Mobility (P3M), posvećen uslugama gradske mobilnosti zasnovane na potpuno autonomnim električnim vozilima, saopštio je da je povećao ukupan iznos prikupljen od privatnih investitora na oko 100 miliona evra (107 miliona dolara) za podršku rastu kompanije, čime je zatvorio svoj krug ulaganja Serije-A.

– U ovoj značajnoj investicionoj rundi, P3M je izazvao veliko interesovanje i pridobio podršku vodećih svetskih kompanija i investicionih fondova – navodi se u saopštenju kompanije.

Startap je istakao da je saudijska investiciona kompanija TASARU Mobility Investments – kompanija u potpunom vlasništvu Fonda za javna ulaganja (PIF), jednog od najvećih suverenih fondova na svetu – uložila u Projekat 3 Mobility, čime je napravila svoju prvu investiciju u tehnološki sektor nove generacije i prvi izvan Saudijske Arabije.

Prikupljena sredstva biće iskorišćena za dalji razvoj svih elemenata projekta i isporuku ekosistema autonomne urbane mobilnosti P3M.

P3M nije imenovao ostale investitore u svojoj investicionoj rundi Serije-A, ali je napomenuo da je u prethodnim fazama razvoja Projekt 3 Mobility osigurao investicije od investitora uključujući južnokorejskog proizvođača automobila Kia, globalnu IT kompaniju za hostovanje veb stranica SiteGround, hrvatsku IT kompaniju Infinum, i hrvatsku Rimac group. Dodatni ključni investitori bili su Neurone, investiciona grupa fokusirana na napredne tehnologije, i Elaf Auto, kompanija sa sedištem u Kataru.

Prošlog leta, P3M je saopštio da će uskoro početi da gradi fabriku robo-taksi vozila u okviru projekta vrednog 535 miliona evra koji sufinansira Evropska unija. Projekat obuhvata istraživanje, razvoj i proizvodnju potpuno autonomnih električnih vozila, prateću infrastrukturu i softversku platformu. To je deo šireg projekta urbane mobilnosti koji će se razvijati u Zagrebu.

– Tokom protekle godine uspešno smo prošli kroz niz zahtevnih procedura i dubinskih analiza, kako u okviru procesa odobravanja grantova EU koji vodi Evropska komisija, tako i u nastojanju da privučemo privatni kapital – rekao je generalni direktor P3M Marko Pejković.

On veruje da će projekat koji razvija doneti značajne koristi Zagrebu i Hrvatskoj, ali i mnogim drugim gradovima širom sveta u kojima kompanija planira da pokrene svoju uslugu.

– U naredne dve godine nastavljamo da privlačimo privatni kapital, u skladu sa potrebama realizacije našeg projekta – saopštila je kompanija.

Izvor: P3M

Foto: Unsplash/Mattia Righetti, ilustracija