U Novom Sadu niče jedna od najvećih Continental fabrika na svetu – Završena 1. faza high-tech kompleksa (FOTO)

Kompanija Continental Automotive Srbija, deo tehnološke kompanije Continental AG, obeležila je u sredu (10. novembra 2021. godine) završetak prve faze izgradnje „high-tech“ fabrike u Kaću nadomak Novog Sada.

Radovi su počeli u junu ove godine, a planirano je da objekat, koji će obuhvatati 30.000 m2 proizvodnog i kancelarijskog prostora, bude završen u septembru 2022. U konačnici, biće ovo jedna od najvećih Continental-ovih fabrika na svetu. 

Izgradnja ove fabrike ujedno je i druga etapa investiranja kompanije Continental u Novom Sadu. U prvoj fabrici, otvorenoj u martu 2021 u Industrijskoj zoni Novi Sad-Sever 4, već je počela proizvodnja naprednih i kompleksnih elektronskih proizvoda za auto-industriju. Planirano je da u obe fabrike bude zaposleno više od 500 radnika, a celokupna investicija iznosi oko 140 miliona evra.

Nova “high-tech” fabrika biće deo Poslovne jedinice “Human Machine Interface” (HMI), sa fokusom na proizvode u unutrašnjosti vozila čija je funkcija da unaprede i obezbede kvalitetno korisničko iskustvo vozača i putnika.

Continental je jedan od globalnih tržišnih lidera u ovom sektoru i potražnja za proizvodima za auto industriju koji će se proizvoditi u Novom Sadu, kao što su “head up display”, veliki ekrani, kamere u vozilu i kompleksni kokpit “high performance computer”, značajno raste tokom godina.

Po završetku svečane ceremonije, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia Saša Ćoringa otkrio je za PlutonLogistics malo više detalja o paleti proizvoda koje će druga fabrika proizvesti u narednim godinama.

– Prvenstveno je reč o najnovijim velikim ekranima i instrument tablama. Ekrani su vrlo skupi i dostižu cenu od nekoliko stotina evra po komadu. U planu je proizvodnja više miliona primeraka – rekao je Ćoringa.

On procenjuje da će za nekoliko godina Continental biti jedan od najvećih izvoznika iz Republike Srbije.

Ove proizvode koriste praktično svi proizvođači automobila, podseća Ćoringa i bez dileme kaže da će se delovi izvoziti na sva tržišta. Takođe, smatra da će proizvođače skupljih vozila posebno interesovati veliki ekrani.

Od mega fabrike se mnogo očekuje

Lucian Margineanu (Lućijan Marđineanu), direktor fabrike Continental Automotive Serbia, poručio je da je Novi Sad prepoznat na mapi visoko-tehnoloških proizvodnih lokacija kompanije Continenatal.

– Naši kupci su već počeli da prepoznaju kapacitete koje imamo i mogu ponosno da kažem da hiljade vozila širom sveta, koja se u ovom trenutku voze, imaju instrument table proizvedene ovde u Srbiji – poručuje on.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je da bi buduća fabrika mogla biti ključna prekretnica u razvoju Srbije.

– Njen doprinos bruto domaćem proizvodu i izvozu biće najveći u odnosu na sve fabrike koje imamo. Očekujemo da će se ovde stvoriti više od 2 posto ukupnog BDP-a – saopštio je Vučić.

Svečanosti povodom završetka prve faze izgradnje fabrike kompanije Continental Automotive Serbia u Novom Sadu prisustvovali su i direktor Poslovne jedinice „Human Machine Interface“ u kompaniji Continental AG Frank Rabe, ambasador Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Thomas Shieb (Tomas Šib), predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Rešenja za autonomne kamione „made in Serbia“

U nadolazećim godinama sledi nastavak dinamične i duboke transformacije automobilske industrije, ocenio je Saša Ćoringa u obraćanju gostima. Ćoringa veruje da će budućnost doneti električnu vožnju koja je potpuno povezana i autonomna, usled koje će se smanjiti zagađenost, a povećati komfor i bezbednost.

Duboke promene očekuju i teretna vozila. Kao što je poznato od ranije, na rešenjima za “kamione bez vozača” uveliko se radi u Novom Sadu.

Procena generalnog direktora kompanije Continental Automotive Serbia je da će se ova vozila na svetskom tržištu pojaviti za svega nekoliko godina.