Beograd dobija veletržnicu na 10.400 kvadrata – logistika na najvišem nivou

Beograd će za nekoliko meseci dobiti najsavremeniju halu za prodaju voća i povrća, po ugledu na evropske metropole. Izgradnja Nacionalne veletržnice uveliko je u toku, a graditelji trenutno postavljaju pristupne puteve i završavaju infrasturkturne radove na samoj hali, koja se prostire na 10.400 kvadratnih metara. Vrednost prve faze radova je 7,2 miliona evra, a posao obavlja konzorcijum firmi na čelu sa kompanijom „Amiga“, iz Kraljeva.

Kako tvrdi Dragan Pušara, direktor Veletržnice, prvi deo posla biće završen kada je i planirano – za pet meseci. Užurbano se radi na postavljanju kanalizacione i vodovodne mreže, kao i elektroinstalacionih cevi. Majstori paraleleno rade kolovoznu konstrukciju za teške kamione i pristupne puteve, oko same hale, koji će se prostirati na 40.000 kvadratnih metara.

– Sa duge strane, oslobađamo plato koji je bio zauzet raznim šatorima i montažnim objektima – objašnjava Pušara. – Time ćemo dobiti dodatnih 1.100 mesta za male proizvođače, koji imaju potrebu za plasmanom svoje robe u sezoni. Sadašnji kapacitet Kvantaške pijace je oko 100.000 tona robe, a kada bude zvaršena prva hala, promet će se povećati za 50 odsto.

Logistika na najvišem novou
Logistika na najvišem novou

Zatvoreni kompleks za plasman voća i povrća biće jedan od najvećih i najsavremenije opremljenih u regionu. Hala će predstavljati jedinstveni klimatski prostor, u okviru kojeg će biti garantovana temperatura od šest do 22 stepena, bez obzira na spoljašnje vremenske uslove. Osim 40 prodajnih jedinica, zatvorena tržnica će imati i sanitarne čvorove, šetalište, uređaje za punjenje viljuškara… Svoju robu će u ovom prostoru prodavati trgovaci, poljoprivrednici, asocijacije i zadruge koje su sposobne da Beograd 365 dana u godini snabdevaju svežom hranom – kaže Pušara.

– To će dovesti do stabilizacije cena hrane. Voće i povrće koje jedemo van sezone je uglavnom uvozno, jer nemamo dovoljni kapacitet skladištenja, niti pravu infrastrukturu za prodaju. Osim nižih cena imaćemo i kvalitetnije proizvode.

Posle rekonstrukcije, Kvantaška pijaca će dobiti i tri nova ulaza, i to dva sa kontrolorima i jedan na koji će kamioni ulaziti preko elektronskog čipa. Izlaz će ostati na istom mestu, ali će biti potpuno renoviran.