Coca-Cola HBC Srbija sa dobavljačima organizovala Dan zelene nabavke

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija organizovala je treći put Dan zelene nabavke, događaj na kome su se u razgovoru sa predstavnicima oko  40 dobavljača razmatrale opcije održivog poslovanja i „zelenih“ rešenja za svoje biznise.

Kako se navodi u saopštenju  na portalu ove kompanije, više od 90 odsto njihovih karbonskih emisija su indirektne, odnosno emisije u njihovom lancu vrednosti.

– Da bismo dostigli cilj da do 2040. godine imamo nultu stopu emisija, rad sa našim partnerima i dobavljačima je ključan. Zato već treći put organizujemo jedinstveni događaj – Dan zelene nabavke, gde delimo dobre prakse, kako kompanije Coca-Cola HBC, tako i naših dobavljača, i zajedno razmatramo kako da osmislimo održiva rešenja u našem poslovanju – rekao je Boško Šarac, direktor nabavke u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora.

Kako se navodi, više od 90 odsto vozila kompanije Coca-Cola HBC Srbija su vozila sa manje emisija, odnosno hibridna i na tečni naftni gas.

Pored toga, kompanija pri izboru kamiona za prevoz proizvoda takođe bira opcije sa manje emisija, pa tako sada koristi 15 kamiona na čistija goriva, što znači manje emisija CO2.

Svoja rešenja u ovoj oblasti podelili su i predstavnici partnera: kompanija BMW, Mercedes Benz, Renault i Toyota.

Miroslav Vrcelj iz kompanije Emil Frey Star Import, generalnog distributera za Mercedes-Benz, naglasio je važnost uvođenja električnih vozila u vozni park kompanije Coca-Cola HBC Srbija i primena solarnih panela za smanjenje energetske potrošnje.

Igor Životić iz kompanije Delta transportni sistemi, pohvalio je inovacije u oblasti održivog poslovanja poput prelaska na drugačija teretna vozila, kao i rešenja koja su predstavili iz kompanije DS Smith u pogledu održivih pakovanja.

Dobavljačima sa kojima su već implementirana određena održiva rešenja dodeljene su ovom prilikom zahvalnice. Kompanija Pan Ledi dobila je priznanje za doprinos smanjenju emisija CO2 u transportu, Eksino za poboljšanje energetske efikasnosti, smanjenje otpadne ambalaže i produženje intervala zamene ulja, dok je kompanija Banim dobila priznanje za postavljanje i implementaciju recikliranih polica na tržište.

Foto: Coca-Cola HBC Srbija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.