(FOTO) Trendovi, inovacije, mobilnost u transportu i logistici – Bili smo na konferenciji TIL 2018

Transport kao generator razvoja, migrantska kriza i njeno rešavanje, logistika- trendovi i inovacije kao i mobilnost drumskog, lučkog, železničkog, vodnog, vazdušnog transporta bili su povod da se peti put, na Biznis konferenciji TIL 2018 u Sava centru, okupe stručnjaci iz zemlje i regiona. Forum pod nazivom „Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona“, pored održana četiri panela, obeležili su i B2B sastanci kao i svečana dodela nagrada „Brand Leader Award 2018“.

– Suština ove konferencije, koja je postala tradicionalna, jeste da odgovori na pitanje kako da stvorimo jedan integrisan region. U Srbiji se trenutno realizuju veliki projekti, a vrednost tekućih kao i planiranih projekata dostiće 16 mlrd EUR. Upravo njihovom realizacijom postajemo transportno čvorište kada je u pitanju transport i logistika, ali želimo da se povežemo i sa celim regionom i tako budemo dobar partner. U okviru Strategije Evropske unije su prepoznati i fondovi koje nismo koristili u najboljoj mogućoj meri, ali je cilj ovakvih sastanaka upravo da se bliže upoznamo sa međusobnim potrebama- rekao je Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Najavljeno je da će ove godine doći do završetka mnogih projekata kao što su Koridor 10, obilaznica oko Beograda, nastavak izgradnje Koridora 11 sa idejom da se bude povezano sa svih osam suseda, od čega su četiri članice EU, a četiri nisu. Najavljena i rekonstrukcija pruge Beograd- Zagreb sa ciljem što boljeg regionalnog povezivanja. Na forumu je još istaknuto i da Evropska komisija nastoji da izgradi koridore kao i to da je ključno poverenje među državama.

Takođe, forum su upotpunile i kompanije koje su kroz prezentacije i video materijal predstavile svoje poslovanje. Među njima su bile „DHL“, „Ball Packaging Europe Belgrade“, „Nelt“, „Alti logistika“, „Krampitz Tanksystem GmbH“, „OMNIZON Networks“, „Delamode Balkans“, kao i Auto-moto savez Srbije.

Zadržavanje na granicama i migrantska kriza

Konferencija TIL 2018 bila je i prilika da se najavi sastanak u blizini graničnog prelaza Batrovci koji ima za cilj rešavanje problema vozača kamiona koji bi trebalo da imaju bolje uslove rada.

– 4. aprila 2018. godine zakazana je diskusija četiri zemlje- Srbije, Hrvatske, Bugarske i Slovenije,u pristustvu predstavnika ministarstava, tačnije, iz svake zemlje doći će predstavnici ministarstva transporta, ministarstva finansija, odnosno uprave carina i policije. Migrantska kriza je povećala već postojeće zadržavanje kamiona na granicama. Od 22 radna dana vozači kamiona u Srbiji barem sedam provedu na graničnim prelazima, što znači da je to 50% manja realizacija od realizacije kolega u inostranstvu- objasnio je Neđo Mandić, predsednik Poslovnog udruženja „Međunarodni transport“.

Kada se govorilo o problemu migrantske krize, glavni policijski savetnik, načelnik Odeljenja za granicu,Radiša Ristović, rekao je da se oko 60% ilegalnih migranata otkrije na čudnim mestima u kamionu, vozu, autobusu, pre nego što uđu u Hrvatsku, a da ostatak koji prođe nalaze komšije i vraćaju ih.

– Kroz Srbiju je za poslednjih godinu i po dana prošlo oko milion ilegalnih migranata. Smatram da oni nisu mnogo uticali na transporti u velikoj meri na sam tok saobraćaja jer smodonekle uspeli to da kanališemo. Trenutno se u Srbiji nalazi oko 3.500 migranata, Granična policija zajedno sa Carinom ima niz aktivnosti na njihovom sprečavanju izlaska i ulaska, a takođe imamo i veliku pomoć Evropske unije.

Ključna poruka ovogodišnjeg Biznis foruma TIL 2018 bila je da treba sarađivati sa zemljama u regionu, rešavati probleme saradnjom , ulagati u infrastrukturu jer će se na taj način privući investitori, nove tehnologije, ali otvarati i nova radna mesta jer je upravo transportna zajednica nova snaga regiona.

Brand Leader Award

TIL 2018 je tradicionalno završen svečanom dodelom nagrada Brand Leader Award. Ove godine za nemerljiv lični doprinos i autentičan pečat u edukaciji i unapređenju bezbednosti u saobraćaju specijalnu nagradu Brand Leader Award je primio gospodin Mirko Alvirović, predsednik kompanije „SAT Media Group“ i Nacionalne vozačke akademije–NAVAK. Dobitnici nagrada su kompanije: Aerodrom Nikola Tesla, „HŽ Cargo“  Zagreb, Aerodromi Crne Gore, „Krampitz Tanksystem“ Nemačka, „Luka Drač“,  „Auto Moto Savez Srbije“ – AMSS, „Port of Adria Bar“, „Ball Packaging Europe Belgrade“, Grad Požarevac, „Delamode Balkans“, „DHL International“, Opština Inđija, „Gebruder Weiss“, „Luka Bar“, „Standard Logistic“, „Alti Logistika“, „Rudan, „Žminj“ Hrvatska, „Aero-east-Europe“, „T.P.G. Logistika“,“Vulović Group“, „Omnizon Networks /Megatrend Redok“ Zagreb.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.