„Gebrüder Weiss“ u 2017. investirao 65 mil EUR i ostvario rast prometa od 14%

Međunarodna kompanija za transport i logistiku „Gebrüder Weiss“ završila je 2017. poslovnu godinu sa porastom prometa od tačno 14%. Na osnovu toga preliminarni neto promet iznosi 1,55 milijardi evra. U prošloj godini je ostvaren promet od 1,36 milijardi evra. Od presudnog značaja za ovaj pozitivni bilans je pored dobrog ekonomskog položaja, bila regionalna ekspanzija u Evropi, Aziji i Severnoj Americi, kao i poslednja akvizicija kompanije u južnoj Nemačkoj. Kompanija „Gebrüder Weiss“ je investirala tačno 65 mil EUR u izgradnju svoje mreže i time je udvostručila obim svojih investicija u odnosu na prethodnu godinu (2016.: 32,7 mil EUR).

– Investicijama orijentisanim na budućnost u lokacije, infrastrukturu i osoblje u 2017. godini „Gebrüder Weiss“ je imao odličnu godinu – zaključuje Wolfgang Niessner, predsednik Upravnog odbora u kompaniji „Gebrüder Weiss“.

Svojim klijentima u celom svetu želimo da pružimo jedinstvene standarde kvaliteta u logistici. Ponovo smo se u dobroj meri približili ovom zahtevu. Posebno dobre rezultate smo ostvarili u oblastima drumskog saobraćaja i logističkih rešenja, i uspeli smo da povećamo promet za 15,6 procenata na 1.041,3 mlrd EUR.

Povećao se i procenat sopstvenog kapitala i sada iznosi 59%, čime se potvrđuje velika finansijska stabilnost kompanije. Broj zaposlenih se u odnosu na prethodnu godinu povećao za 4,7% na 6.724 zaposlenih (ekvivalent sa punim radnim vremenom).

Konsolidovana mreža u celom svetu

Dodatna prekretnica za kompaniju je i izgradnja prekookeanske mreže u 2017. godini. Ova logistička kompanija je u Sjedinjenim Američkim Državama osnovala sopstvene filijale sa centralom u Čikagu, i filijalama u Njujorku, Atlanti, Bostonu, Dalasu i Los Anđelesu. Kompanija je svoju prisutnost ojačala i u kineskim trgovačkim centrima: sa četiri nove lokacije u Hong Kongu, Šendženu, Džanđangu i Guangdžou.

Kompanija „Gebrüder Weiss“ je proširila svoju istočno azijsku mrežu i samo u Kini je prisutna na 18 lokacija, koje svojim klijentima pored usluga vazdušnog i pomorskog prevoza pružaju i logistička rešenja i lokalnu distribuciju. Praznina na ruti nekadašnjeg Puta svile između Evrope i Azije zatvorena je osnivanjem predstavništva u Jerevanu, Jermeniji. Još jedno predstavništvo na Arabijskom poluostrvu kompanija „Gebrüder Weiss“ je otvorila u Abu Dabiju.

U Nemačkoj je kompanija „Gebrüder Weiss“ otvorila četiri nove Air & Sea kancelarije u Hamburgu, Dizeldorfu, Frankfurtu i Minhenu. Svoju južno-nemačku mrežu drumskog saobraćaja ova logistička kompanija je ojačala preuzimanjem kompanije „Deutsche Transport Compagnie Erich Bogdan“ GmbH & Co. KG (DTC) sa glavnim sedištem u Nirnbergu. U Tirolu je logistička kompanija za evente i selidbe „Kapeller“ integrisana u mrežu „Gebrüder Weiss“ kao 100-procentna ćerka firma. Pored toga, kompanija je povećala i svoje objekte za logistiku u više filijala u Austriji, Češkoj i Rumuniji.

Traži se kompletna usluga

Ova kompanija nije radila samo na izgradnji mreže. Proširen je i portfolio usluga.

Kontrola kompletnog logističkog lanca isporuke pruža danas mnogim globalno orjentisanim preduzećima odlučujuću prednost u odnosu na konkurenciju. Zahvaljujući tome, za sve veći broj naših klijenata ne predstavljamo samo čisto transportno preduzeće u klasičnom smislu – objašnjava Niessner.

Šta više, danas se traže specifična logistička rešenja za određene branše. Zbog toga je kompanija za high-tech i automobilsku branšu razvila posebne klastere (Competence Claster), koji analiziraju posebne zahteve ovih industrijskih grana i za njih razvijaju kompletna rešenja.

Wolfgang Niessner

Usluge, koje se nude tehnološkim kompanijama, ubrajaju se, pored klasične logistike skladištenja, nabavke i distribucije, i bezbednosni koncepti i tehnička distribucija uključujući i instalaciju velikih elektronskih uređaja. Portfolio usluga za automobilsku branšu obuhvata, između ostalog, i just-in-time isporuke direktno do fabrike, inhouse logistiku i pokrivanje međunarodnih regiona u svojstvu oblasne špedicije.

Porast se takođe beleži i u sektoru „Home delivery“. Sa proizvodom pod nazivom GW pro.line home kompanija „Gebrüder Weiss“ omogućava kompletne logističke usluge u oblasti isporuka krajnjim kupcima. Ove usluge su prethodne godine koristili prvenstveno trgovci električnim uređajima i nameštajem, kao i kompanije koje se bave e-trgovinom. Tako je ekspert za logistiku realizovao 300.000 pošiljki i time i u 2017. godini potvrdio svoj položaj vodećeg austrijskog preduzeća u ovom segmentu poslovanja. Osim u Austriji, usluge GW pro.line home pružaju se trenutno i u Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

U službi za dostavu paketa „Gebrüder Weiss“ (GWP), suvlasnika DPD Austria, porastao je udeo privatnih klijenata za devet procenata kao posledica dodatnog inovativnog segmenta. Ukupno je DPD u Austriji zabeležio porast u količini paketa za preko tri miliona, na ukupno 46,5 miliona paketa.

Ćerka preduzeće inet-logistic kompanije „Gebrüder Weiss“ sredinom 2017. godine prodata je sa većinskim paketom kompaniji „Castik Capital“. Dodatnim kapitalom Luksemburškog fonda za razvoj ova softverska kompanija želi dalje da izgradi svoj položaj vodećeg svetskog ponuđača sistema za upravljanje transportom zasnovanog na Cloud-u i portala transporta.