Hapšenja i velika ZAPLENA imovine zbog prevara u logističkim kompanijama

Tokom niza racija koje je prošle sedmice naložilo berlinsko javno tužilaštvo, carinici i policajci „zadali su veliki udarac organizovanom kriminalu u logističkoj industriji“, pišu nemački mediji. Nadležni su otkrili značajne dokaze o organizovanoj prevari i sada preduzimaju mere protiv mreže kompanija iz Nemačke i inostranstva koje su ilegalno angažovale ljude iz Ukrajine i Moldavije da rade za velike nemačke logističke kompanije.

Portal trans.info, pozivajući se na nemačke medije, navodi da je tokom jednog dana racije uhapšeno devet osoba starosti od 32 do 62 godine.

Reč je o operaciji usmerenoj protiv prevarantske grupe koja je osnivala kompanije u baltičkim državama, Poljskoj i Nemačkoj. Osnovane firme su zatim korišćene za slanje radnika iz trećih zemalja u velike nemačke logističke kompanije – zaposleni su angažovani koristeći falsifikovana dokumenta, što je uključivalo i lažne sertifikate o vakcinama.

Nadležni organi su pretresli 12 logističkih centara u 12 nemačkih saveznih država. Glavni fokus organizovane operacije bio je na Berlinu i Brandenburgu, gde su izvršena hapšenja i pronađen navodni vođa operacije.

Policajci su izvršili pretrese domova okrivljenih, logističkih centara, preduzeća, poslovnih prostorija, a takođe i domova radnika za koje je rečeno da žive u teškim uslovima.

Ukupna vrednost zaplene koja je sprovedena u okviru akcije (blokirano je preko 80 računa i zaplenjena razna imovina, skupa vozila i druga luksuzna roba), procenjena je na neverovatnih 19 miliona evra.

– Reč je o jednoj od najvećih operacija dosada – izjavio je Jens Schobranski, portparol Federalne policijske uprave u Berlinu.

Grupa okrivljenih tereti se za krijumčarenje stranaca radi zapošljavanja, falsifikovanje dokumenata, kao i za organizovanje rada na crno i zapošljavanje na crno. Radnici su bili plaćeni ispod minimalne plate, a bilo je i ekstremnih slučajeva.

Jedan takav primer je situacija u kojoj je logistička kompanija platila 6.750 evra za angažman radnika iz Ukrajine, od kojih je, kako trans.info saznaje, za radnika izdvojeno samo 750 evra, dok su najveći deo uzeli prevaranti.

Da je reč o klasičnoj eksploataciji potvrdila je Christine Höfele, javni tužilac i šefica istrage.