Holandski prevoznik kažnjen sa 200.000 evra zbog iskorišćavanja vozača

Holandsku transportnu kompaniju Trucksbanden Koning (TBK), sud u provinciji Overijsel kaznio je sa 200.000 evra zbog iskorišćavanja filipinskih vozača. Kako je preneo portal trans.info, Federacija holandskih sindikata (FNV) optužila je TBK da nedovoljno plaća vozače, primorava ih da duže vreme žive u svojim kamionima, kao i da im nisu obezbedili osnovne potrebe, poput redovnog tuširanja.

Sindikat navodi da je oko pedeset filipinskih vozača primalo plate daleko ispod onih koje su definisane holandskim kolektivnim ugovorom. Na taj način, neisplaćene zarade nagomilale su se na sumu između 600.000 i 800.000 evra. Kako se dalje navodi, FNV tvrdi da su vozači mogli da se okupaju samo jednom nedeljno, a da su ponekad bili primorani da žive u svojim kamionskim kabinama i do 18 meseci.

Kako prenosi regionalna holandska RTV OOST, holandski prevoznik oštro demantuje te navode, tvrdeći da su medijski izveštaji o slučaju gotovo u potpunosti netačni. Tokom nedavnog sudskog ročišta, vlasnici kompanije izjavili su da je negativan publicitet uništio njihovo poslovanje i da su na ivici bankrota, što onemogućava plaćanje kazni ili dugovanja zarada.

Holandska štampa navodi da je sindikat prethodno pribavio sudski nalog koji je zahtevao od TBK-a da se pridržava kolektivnog ugovora i obezbedi tačne informacije o zaposlenima. Kada kompanija nije ispunila zahtev, izrečena je početna kazna od 50.000 evra. I novom presudom sud je stao na stranu sindikata, pa je kompaniji Trucksbanden Koning izrečena dnevna kazna od 2.500 evra za kontinuirano nepoštovanje kolektivnog ugovora, sa maksimalnom kaznom od 200.000 evra, prenosi trans.info.

Foto: Pexels/Darwis Alwan, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.