I strast i vizija – Gebruder Weiss ponovo pruža podršku Analognoj misiji Mars

Već drugi put, kompanija Gebrüder Weiss pruža podršku Analognoj misiji Mars koju sprovodi Austrijski svemirski forum (OeWF). Kao zvanični partner, međunarodni stručnjak za logistiku stara se o bezbednom transportu osetljive opreme od Inzbruka do lokacije misije u Jermeniji.

Prema rečima Gernota Grömera, direktora OeWF-a, ova tehnologija „pomera granice mogućeg“ i rezultat je višegodišnjeg istraživanja. Zbog toga je Austrijski svemirski forum pažljivo birao sve partnere za AMADEE-24.

– Svi moraju tačno da znaju šta rade i da svoj posao urade na najvišem mogućem nivou – objasnio je naučnik. Na kraju krajeva, pored stručnosti i preciznosti, za prevoz tehnologije budućnosti neophodni su i strast i vizija.

Tim kompanije Gebrüder Weiss svestan je da je ovaj zadatak mnogo više od prevoza od tačke A do tačke B.

– Imamo organizovan redovan transportni sistem u regionu sa sopstvenom lokacijom u Jermeniji. Ruta prolazi kroz države u kojima kompanija GW redovno posluje, ali tako složen projekat zahteva dodatne stručnjake koji neprekidno prate transport – kaže Wolfram Senger-Weiss, generalni direktor kompanije Gebrüder Weiss, o ovom nastavku partnerstva.

Kada radimo na ovakvim projektima, mi ne vidimo sebe kao partnera za oblast logistike, već kao subjekta koji je odgovoran za oblikovanje mobilnosti budućnosti, dodaje.

Iz ovog razloga, osim usluga transporta, kompanija Gebrüder Weiss takođe obezbeđuje lokaciju za testiranje u opštini Maria Lancendorf nedaleko od Beča. OeWF će krajem januara upravo ovde još jednom proći kroz sve rutinske postupke pre nego što se preseli na stvarnu lokaciju misije u Jermeniji.

„Generalna proba“ će se održati na lokaciji kompanije Gebrüder Weiss u opštini Maria Lancendorf nedaleko od Beča krajem januara 2024. godine (Foto: Gebrüder Weiss)

– Ovo je „generalna proba“ za tim i opremu. Eksperimenti, roveri i svemirska odela biće stavljeni u pogon i isprobani još jedan poslednji put pre početka misije – objasnio je Gernot Grömer.

– Dani provedeni u Beču daće značajan doprinos uspehu misije, pa smo stoga izuzetno zahvalni i cenimo podršku naših dragocenih partnera iz kompanije Gebrüder Weiss.

„Generalna proba“ predstavlja jedinstvenu priliku da posmatramo astronaute i njihove uzbudljive eksperimente iz prvog reda. Novinari i zaposleni su takođe dobrodošli da istraže svet svemirskih putovanja tokom poslednjeg vikenda u januaru. Nakon toga, osetljiva oprema će biti utovarena i otpremljena.

Franco Ravazzolo, rukovodilac projekata i lice zaduženo za vangabaritni transport u kompaniji Gebrüder Weiss, ispratiće robu na put kamionom ka Jermeniji. Kolege iz Jerevana će spremno čekati prispeće ovog dragocenog dela budućnosti. Početak misije planiran je za 7. mart 2024. godine, pojašnjavaju iz kompanije Gebruder Weiss.

Priča o svemiru – Uronite u svet svemirskih putovanja

Misija Mars predstavlja osvajanje novih horizonata i nov početak. Istovremeno, svemirske tehnologije su već uveliko deo naših života, od bankomata i benzinskih stanica, preko vremenske prognoze do ranog otkrivanja kancerogenih oboljenja.

– Prvi čovek koji će kročiti na Mars je već školarac – izjavio je Gernot Grömer u nedavnom razgovoru sa Frankom Haasom, direktorom za strategiju korporativnog brenda i komunikacije u kompaniji Gebrüder Weiss.

A ako želite da saznate više o tajnama crvene planete i putovanju do nje, pogledajte emisiju „Space Talk“ na ATLAS Digital (https://gw-atlas.com/en/).

Naslovna foto: Gebrüder Weiss/Florian Voggeneder