IKEA ulaže 3 milijarde evra u opremanje trgovinskih centara za distribuciju

Grupa Ingka najavila je da će do kraja godine uložiti tri milijarde evra u nove i postojeće trgovinske objekte lanca IKEA, koji bi trebalo da preuzmu ulogu distributivnih centara za elektronsku trgovinu. 

Kompanija će novac ulagati u sve regije, iako će otprilike trećina biti namenjena londonskom tržištu, „probnom poligonu za nove formate trgovina i za nove logističke postavke“, rekao je za Reuters Tolga Öncü, rukovodilac maloprodajnih operacija u Ingka Grupi, koja je vlasnik većine IKEA trgovina.

– Većina će biti namenjena našim postojećim trgovinama, budući da govorimo o transformaciji, odnosno prenameni prostora – objasnio je Öncü.

Ingka se proteklih godina prilagodila uzletu online kupovine izmenama veb-stranice i uvođenjem nove aplikacije i digitalnih usluga, poput alata za planiranje. Dostava online porudžbina iz skladišta obližnjih trgovina na gradskim periferijama skratiće rok dostave i sniziti njenu cenu, uz nižu emisiju CO2 u poređenju sa dostavom iz logističkih centara.

Zašto izgradnju centralnih skladišnih kapaciteta za online kupovinu ne bismo zamenili dostavom nameštaja iz naših prodajnih prostora, poručuje čelnik Ingka Grupe.

Veliki deo ulaganja biće usmeren na automatizaciju skladištenja u postojećim trgovinskim objektima.

Plan se vremenski poklopio sa pojačanim oprezom mnogih kompanija, u svetlu geopolitičkih napetosti, visoke inflacije i oslabljenog poverenja potrošača. Ipak, Öncü smatra da je pravo vreme za takav korak, kada je IKEA u pitanju.

– Slažem se da su izgledi, pre svega za ličnu potrošnju, pomalo tmurni. To znači da će kupci tražiti još veće uštede novca i vremena, da će tragati za cenovno dostupnim rešenjima, uz dobar kvalitet, funkciju, dizajn i održivost – istakao je.

Tokom pandemije, IKEA je beležila najveću potražnju za nameštajem od osnivanja, buduću da su ljudi više vremena provodili kod kuće.

U poslednje tri fiskalne godine, Ingka je uložila oko 2,1 milijardu evra u nove i postojeće trgovine, na 32 tržišta na kojima posluje.

Izvor: seebiz.eu