IKEA seli proizvodnju u Tursku kako bi skratila lanac snabdevanja

Kompanija IKEA planira da preseli veliki deo proizvodnje u Tursku, kako bi smanjila probleme sa globalnim lancima snabdevanja i povećanim troškovima isporuke, prenosi Reuters.

Švedski gigant namerava da proizvodi, a potom iz Turske izvozi fotelje, police za knjige, ormare, kuhinjski nameštaj… Ovi proizvodi trenutno prelaze hiljade kilometara od Istočne Azije do Bliskog istoka ili Evrope.

– Zbog problema sa isporukama sa kojima smo se suočili tokom pandemije, pokušavamo da povećamo proizvodnju u Turskoj, – rekao je glavni finansijski direktor Kerim Nisel za Reuters, ne navodeći procene koliki kapaciteti bi mogli biti preseljeni.

On je podsetio da smo tokom pandemije još jenom videli zbog čega je diverzifikacija toliko važna, kao i da „možda nije dobra strategija proizvoditi artikle u jednoj zemlji, a zatim pokušati da ih transportujete po celom svetu“.

U Turskoj IKEA trenutno proizvodi tekstilne, staklene, keramičke i metalne proizvode za globalni izvoz, i već sada iz ove zemlje izvozi tri puta više nego što u nju uvozi. Kompanija ima sedam prodavnica u Turskoj.

Potez švedskog proizvođača nameštaja prati slične korake drugih evropskih brendova, kao što je Benetton, koji proizvodnju približava kući povećavajući kapacitete u Srbiji, Hrvatskoj, Turskoj, Tunisu i Egiptu, s ciljem da prepolovi proizvodnju u Aziji.

Spajajući Evropu i Bliski istok, Turska je u dobroj poziciji da ima koristi od promena u globalnim lancima snabdevanja.