POTVRĐENO: Alibaba logistički centar za Evropu nalazi se u Belgiji

Cainiao, evropsko predstavništvo kompanije Alibaba, potvrdio je da će Liež postati središte kineskog giganta za Evropu. Prvi avion iz grada Hangdžou u Liež već je sletao, a kompanija planira da izgradi skladište čija površina odgovara rastućoj potražnji kineskih potrošača za evropske proizvode.

Terri Von Bibra, predstavnik Cainiao za evropsko tržište, potvrdio je da će Liež biti ulazna tačka Alibabe u Evropu. Kineski lider na tržištu e-trgovine već ima slične centre u gradovima poput Hong Konga, Dubaija, Kuala Lumpura i Moskve.

Logistički centar koji odgovara potrebama giganata

Ulog  je veliki jer Alibaba namerava da izdvoji 12,8 mlrd EUR za stvaranje novih logističkih centara koji bi omogućili rukovanje paketima i njihovu isporuku kineskim kupcima u roku od 72 sata.

Von Bibra je potvrdio, međutim, da Cainiao planira izgradnju evropskog logističkog centra u Liežu, čija veličina iznosi 380.000 m2. Zbog broja stranaka uključenih u projekat, predstavnik kompanije nije želeo da otkrije bilo kakve detalje o izgradnji skladišta.

Alibaba zaobišla Balkan

Predstavnici Alibabe su bili u intenzivnom pohodu po zemljama regiona – od Hrvatske, preko Mađarske, Rumunije do Bugarske, tražeći strateškog partnera za izgradnju velikog distributivnog centra u ovom delu Evrope.

Da kineski gigant baš želi da u u Srbiji pronađe strateškog partnera za otvaranje logističkog centra, pisalo se prošle godine, kada su to najavili i predstavnici naših ministarstava.

Otvaranje takvog centra omogućilo bi, ne samo distribuciju proizvoda koje Kinezi proizvode, nego i robu koju proizvode srpske kompanije i koju bi mogle da plasiraju na druga tržišta, rečeno je tada.

Tu vest preneli su i svi regionalni mediji, a hrvatski su posetili da je Alibaba izrazila interesovanje da i u Zadru gradi distributivni centar za celu Evropu, i da je glavni konkurent Mađarska, koja je tada označena kao najveći lobista.

Potražnja za evropskim proizvodima u Kini će porasti

Kineska srednja klasa sve više se interesuje za proizvode iz inostranstva. Porudžbine se izrađuju i obrađuju uglavnom putem e-commerce platforma kao što je Tmall (pokreće Alibaba Group). U ovom trenutku ima oko 300 miliona potrošača stranih proizvoda. Prema procenama, ovaj broj će se udvostručiti u narednih 5 godina. Nije ni čudo što Cainiao želi da iskoristi ovaj trend.

Foto: www.alibabagroup.com

Podeli na društvenim mrežama: