Japanski logistički gigant stiže u region

Japanski logistički gigant „Yusen Logistics„, preko svoje podružnice u Evropi, planira da kupi rumunsku kompaniju „Tibbett Logistics“, a transakciju treba da odobri Rumunski savet za zaštitu konkurencije.

Inače, „Tibbett Logistics“ je u vlasništvu britanske kompanije „Kewswick Enterprises Group“.

– Matična firma kompanije „Yusen Logistics“ kotira se na berzi u Tokiju, a svojim resursima i strategijom omogućiće osnaživanje i održavanje kontinuiranog rasta poslovanja. Takođe, ovaj potez će pružiti dodatne mogućnosti firmi „Tibbett Logistics“ za učestvovanje u panevropskim logističkim tenderima – rekao je Džon Harvi (John Harvey), izvršni direktor grupe „Keswick Enterprises“.

Nakon prvobitne investicije u poslovanje u ovom sektoru u Rumuniji 2005. godine, „Keswick Enterprises“ je uspostavio „Tibbett Logistics“ 2010, kada je otkupio udeo bivšeg suvlasnika u ovom poslu. Firma se tada preorijentisala na ugovornu logistiku i povezane aktivnosti.

– „Tibbett Logistics“ se od tada razvio u tržišnog lidera u Rumuniji u segmentima ugovorne logistike, skladištenja, transporta i intermodalnih operacija, sa srednjom godišnjom stopom rasta od 11,5% u poslednjih pet godina. Ova kompanija trenutno zapošljava 1.300 ljudi na 15 lokacija u Rumuniji, uključujući i intermodalni terminal u Bukureštu. Oko 87% prihoda dolazi kroz dugoročne poslove, najčešće sa velikim multinacionalnim kompanijama – navedeno je u saopštenju.

Po završetku prodaje i odobrenja Rumunskog saveta za zaštitu konkurencije, „Tibbett Logistics“ će postati isključivo vlasništvo firme „Yusen Logistics“ (Europe). Menadžment i zaposleni ostaće na sadašnjim lokacijama pod istim uslovima, navedeno je.

„Yusen Logistics Co.“ Ltd, matična kompanija firme „Yusen Logistics“ (Europe) osnovana je 1955. godine. Ima 22.000 zaposlenih na 500 lokacija u 43 zemalja sveta, kao i 2,2 miliona m2 skladišnog prostora. Prihodi u 2016. godini iznosili su 945 mil USD u Evropi i 4,17 milijardi širom sveta. Njihove usluge uključuju upravljanje i konsalting u sektoru dobavljačkih lanaca, ugovornu logistiku, logistiku opasnih materija i povratnu logistiku. Oni takođe pružaju usluge putnog i železničkog transporta, špedicije vazdušnim i vodnim putevima, intermodalnog i multimodalnog transporta, a firma deluje i kao carinski broker, navedeno je u saopštenju.