Kako je Bregzit podigao sektor logistike

Još se u halama londonskog proizvođača sklopivih bicikala Brompton naveliko vari, sklapa i ručno pričvršćuje. Zasad. Jer sve je samo ne sigurno da će delova biti i ako Velika Britanija krajem meseca napusti Evropsku uniju bez regulisanih privrednih odnosa.

Kultna marka Brompton izvozi 71% svojih proizvoda ali istovremeno uvozi veliku većinu delova koje ugrađuje u svoje skupe bicikle. Menadžer Bromptona Will Butler-Adams još ne zna kako će i hoće li njegova firma nabaviti delove nakon kraja marta.

– Ako zbog Bregzita roba zapne u lukama i carinarnicama onda imamo jedan veliki problem. Opasnost je više nego realistična – kaže zabrinuto Butler-Adams.

Butler-Adams na jednom modelu električnog bicikla pokazuje o čemu zapravo govori: osovina dolazi iz Belgije, kotači iz Francuske, gume iz Nemačke. Najveći deo elektroničke opreme dolazi iz Indonezije i ostatka sveta. Najbolja priprema za najgori mogući scenario je zapravo stvaranja zaliha. Ukoliko je to moguće.

– Mi ugrađujemo i delove koji se proizvode u Velikoj Britaniji. No i ovaj proizvođač svoj materijal uvozi iz Portugala. Zato i svojim dobavljačima savetujemo da stvore zalihe – kaže ovaj londonski menadžer.

U proizvodnoj hali Bromptona na zapadu Londona kutije s delovima dosežu do plafona. Preko milion delova je ova firma dodatno uskladištila. Investicija koja bi se mogla isplatiti.

U slučaju da proizvodnja krajem marta stane, ovaj specijalistički proizvođač bicikala bi u nekoliko dana izgubio 50.000 funti što je mnogo novca za jednu ovakvu kompaniju koja se u poslednjih nekoliko godina nalazi u fazi ekspanzije.

„Stvoriti zalihe za nesigurna vremena“.

Ono što zvuči kao dobronamerni savet roditelja, mnoga poduzeća u eri Bregzita shvataju ozbiljno. Lanac supermarketa Tesco je, kako navodi magazin Politico, povećao zalihe isto kao i proizvođač kreveta Savoir Beds koji konjsku dlaku iz Argentine uvozi preko Švajcarske.

To ima i svoje posledice na skladišta i logistiku

– Poslednji kvadratni metar skladišnog prostora u Velikoj Britaniji je u međuvremenu pun – zaključio je nedavno britanski ministar privrede Richard Harrington.

U logističkoj branši vlada zlatno pravilo da 10% prostora mora ostati slobodno kako bi se moglo reagovati na vanredne situacije. No u međuvremenu smo puni do stropa – kaže PR logističke firme NX Group Neil Powell.

Usprkos tomu firme gotovo svakodnevno prima zahteve za dodatnim prostorom. Pri tome raste udeo dugoročno uskladištene robe, a skaču i cene skladišnog prostora. Logistička branša buja, zahvaljujući Bregzitu. No oduševljenje je pomešano s brigama.

– Moramo paziti da ne izgubimo iz vida naš stalne mušterije. Mnogi od njih dolaze iz Evrope. A za koju nedelju bi to mogla postati stvar prošlosti – kaže Neil Powell. Trenutno puna skladišta ne znači da se više proizvodi. Za koju nedelju bi se situacija mogla preko noći promeniti kada protok robe iz Evrope zapne.

Will Butler-Adams iz kompanije Brompton se nada da će prebroditi prve nedelje nakon Bregzita.

– Nakon toga ćemo već nekako izići na kraj – nada se.

Za svaki slučaj je unajmio još skladišnog prostora u blizini vazdušne luke Heathrow.

– Bolje zalihe nego haos – zaključuje.

Izvor: seebiz.eu