LOGISTIKA gotovih vozila – Troškovi porasli preko 50% za manje od 4 godine

Evropsko udruženje za auto-logistiku (European Auto Logistics Association – ECG) u saradnji sa analitičarima PwC Austrija kreiralo je specijalizovani evropski Indeks troškova logistike gotovih vozila. Cilj je, kako su saopštili, efikasnije i jednostavnije praćenje kretanja troškova specifičnih za industriju.

FVL (Finished Vehicle Logistics) indeks posmatra kretanja u nekoliko segementa, u osam evropskih zemalja (Belgija, Francuska, Nemačka, Italija, Poljska, Španija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo).

– Pored obezbeđivanja transparentnosti, koja je preko potrebna u vremenima visoke i uporne inflacije, može olakšati razvoj standarda za širu logističku industriju u Evropi – navodi se u saopštenju ECG.

Kako se navodi, na osnovu analiziranih kriterijuma, FVL indeks iznosi 153,9 što ukazuje da su logistički troškovi u kategoriji gotovih vozila porasli za 53,9% od januara 2019. do septembra 2022.

Rezultati po segmentima su sledeći:

Drum: Indeks troškova logistike gotovih vozila u ovoj kategoriji iznosi 132,8, što pokazuje ukupan porast od 32,8% između januara 2019. i septembra 2022.

Na rezultat su prevashodno uticali nedostatak vozača teških teretnih vozila, rast plata vozača kao i dramatičan skok u cenama dizela – koje su porasle u proseku za 69% u prvih sedam meseci 2022.

– Pomorski transport: FVL indeks iznosi 213,7, a ukazuje da je za manje od 4 godine došlo do rasta troškova od čak 113,7%. To je prouzrokovano pre svega odnosom ponude i potražnje za plovilima u kategoriji Pure Car Truck Carrier (PCTC), koja je dovela cene čartera do istorijskog maksimimuma.

– Železnica: FVL indeks iznosi 124,2 (rast troškova 24,5% u posmatranom periodu). Između ostalih faktora, troškovi rada, goriva i železničkih sredstava snažno su uticali na konačan skor.

Kompletan izveštaj dostupan je na ecgassociation.eu