NELT PLANOVI: Širenje poslovanja i fokus na logističke usluge

Obeleživši dve i po decenije uspešnog poslovanja, Nelt je u ovoj godini investirao 15 mil EUR u regionalno širenje integrisanih logističkih usluga. Jedan od najuspešnjih domaćih poslovnih sistema danas zapošljava 4.000 ljudi u 11 kompanija, na isto toliko tržišta u Jugoistočnoj Evropi i Africi. Kao lider u pružanju najsavremenijih usluga u oblasti distribucije i logistike, Nelt će u 2018. ostvariti konsolidovan neto prihod od 930 mil EUR, uz rast profitabilnosti u odnosu na 2017. godinu.

U godini u kojoj se obeležava značajan jubilej, izvršena je transformacija upravljačke strukture Nelt Grupe i prošireno je poslovanje na nova tržišta. Nelt Grupa je nedavno započela poslovne operacije na tržištu Albanije, akvizicijom kompanije All Balkans Corporation iz Tirane. Dalji planovi na albanskom tržištu usmereni su na razvoj ponude robe široke potrošnje i farmaceutskih proizvoda, kao i ulazak u sektor ugostiteljstva.

Nelt je ove godine sklopio i dva nova strateška partnerstva, započevši saradnju sa kompanijama Nectar i Nestle. Takođe, na tržištima Zapadnog Balkana, započeta je i distribucija brenda Nutrino, proizvoda Fabrike dečije hrane – Baby Food Factory, otvorene prošlog meseca u Dobanovcima. Radi se o partnerskoj grinfild investiciji vrednoj 34 mil EUR.

– Liderska pozicija i uspesi koje ostvarujemo punih 25 godina rezultat su našeg konstantnog ulaganja u unapređenje usluga, primenu novih tehnologija, i investiranje u edukaciju i razvoj zaposlenih. U skladu sa principima etičnog, odgovornog i održivog poslovanja, planiramo širenje na nova tržišta i dalji organski rast. Pored toga, fokusirani smo i na projekte lokalne zajednice u domenu obrazovanja, zbog čega smo prepozanti kao važan član šire društvene zajednice – izjavio je Miloš Jelić, generalni direktor Nelt Grupe.

Jelić je dodao i da Nelt planira širenje i ka tržištima Evropske unije.

Izvesno je širenje ka Sloveniji, a zatim i ka jugoistoku Evrope. Možda će to biti tržišta Rumunije, Bugarske i Grčke, u zavisnosti od toga koje se prilike ukažu na njima.

Dragana Škrbić, potpredsednica Nelt Grupe za logistiku na Zapadnom Balkanu, još jednom je naglasila kako je logistika od izuzetnog značaja za tu kompaniju, a govorila je i o planovima za iduću godinu.

– U sektoru logistike smo zaposlili 150 novih radnika i nastavićemo sa zapošljavanjem. Uprkos nedostatku kadrova kako u operativnom, tako i u sektoru upravljanja, uspeli smo da poboljšanjem uslova i benefitima zainteresujemo i zadržimo kvalitetne kadrove. Moram da kažem i da smo u 2018. imali  200 klijenata više nego prošle godine, a među najznačajnije bih svrstala  kompanije Nectar i Nestle.

Planiramo proširenje kontejnerskog terminala u Dobanovcima, tako što ćemo povećati kapacitet istovara i bolje uposliti terminal. Otvorili smo špediciju u Makedoniji. Do aprila 2019. godine biće završena i izgradnja skladišta u Beogradu i Sarajevu čiji su ukupni kapaciteti 17.000 paletnih mesta. Dalje, namera nam je i da ulažemo u vozni park, za početak planiramo kupovinu 30 kamiona. Takođe,  širićemo i saradnju sa transportnim kompanijama.

Govoreći o rezultatima intermodalnog terminala, ona je navela da nisu očekivali tako brz razvoj i da su u prvoj godini ostvarili trogodišnji plan.

– U saradnji sa kompanijom COSCO zasada imamo tri voza nedeljno.  Planiramo uvođenje još jednog polaska prema Luci Rijeka.

Zahvaljujući izuzetnim poslovnim rezultatima Nelt je i ove godine uvršten u listu 100 najuspešnijih kompanija Jugoistočne Evrope.  Nelt Grupa sarađuje sa više od 80 principala, i 26.000 kupaca na 55.000 prodajnih mesta. Članice Nelt Grupe su: Nelt Co, Nelt BiH, Neregelia, Nelt ST, Montenomax C&L, Javna skladišta Srbija, Nelt Angola, Nelt Zambija, Nelt Mozambik, All Balkans Corporationi Nelt KS. U 11 kompanija na 11 tržišta u Jugoistočnoj Evropi i Africi zaposleno je blizu 4000 ljudi.