Nemačka vlada odobrila: COSCO postaje akcionar terminala u Hamburgu

Kompanija COSCO i zvanično postaje akcionar terminala u Hamburgu. Nemačka savezna vlada odobrila je brodarskom gigantu kupovinu akcionarskog udela u HHLA kontejnerskom terminalu Tollerort (HHLA Container Terminal Tollerort – CTT), koji će postati jedno od prioritetnih pretovarnih čvorišta kineske kompanije. 

COSCO postaje vlasnik 24,9% akcija CTT-a.

– Sva pitanja u okviru procesa investicionog skrininga razjašnjena su zajednički u intenzivnim, konstruktivnim razgovorima – saopštio je HHLA.

Odluka nemačke vlade omogućiće proširenje CTT, kako bi ovaj terminal postao poželjna tačka pretovara za COSCO, koji je dugogodišnji klijent HHLA. U hamburškoj luci koncentrisani su značajni tokovi tereta između Azije i Evrope. Kina je trenutno najveći trgovinski partner Nemačke i luke Hamburg: oko 30% robe kojom se rukuje u ovoj luci dolazi u Kinu ili ide u tu zemlju, navodi se u saopštenju HHLA.

Prvi razgovori, koji su počeli u septembru 2022, pokazali su da je COSCO spreman da kupi 35 odsto akcija terminala, podseća railfreight.com

Međutim, članovi Savezne vlade nisu bili previše zainteresovani za odobravanje sporazuma, a Robert Habek, nemački ministar ekonomije, tražio je da se zaustavi uspon kompanije COSCO u luci Hamburg. S druge strane, nemački kancelar Olaf Šolc pokušao je da podstakne finalizaciju dogovora. Krajem oktobra, zainteresovane strane su se složile da se zadovolje sa 24,9% akcija CTT-a. Određeni optimizam se već pojavio u januaru, kada su HHLA i COSCO-ova podružnica Cosco Shipping Ports Ltd počeli da finaliziraju poslednje detalje operacija.

Osim što je postao akcionar u CTT-u, COSCO se povukao sa terminala Duisburg Gateway. Kineska kompanija je posedovala 30 odsto akcija terminala i odlučila je da ih proda u junu. Dogovor je držan u tajnosti do kraja oktobra, a razlozi za ovu inicijativu nikada nisu zvanično saopšteni, navodi railfreight.com.

Foto: hhla.de