Ponovo aktuelzovana priča o Intermodalnom terminalu u Batajnici – Predstavljamo vam detalje ovog zanimljivog projekta

Posle nekoliko neuspešnih najava, konačno se nazire rešenje za prvi srpski terminal na kome bi se ukrštale trase teretnih vozova, kamiona  i brodova! Preskočena je prva stepenica ka izgradnji Intermodalnog terminala i Logističkog centra “Batajnica”, drumsko-železničkog čvora koji će omogućiti da roba i proizvodi u Srbiju stižu brže, kvalitetnije i ekonomičnije. Intermodalni terminal omogućiće da se visoki logistički troškovi, uračunati u cene proizvoda u našoj zemlji, konačno približe evropskom nivou.

Gradske vlasti u Beogradu spremaju plansku dokumentaciju, koja je godinama bila kočnica – najzad je utvrđen Plan detaljne regulacije. Kompleks Intermodalnog terminala i Logističkog centra će se prostirati na oko 82,5 hektara, na prostranoj zaravni između železničke stanice Batajnica i autoputa E75.

Taj prostor sada je obradivo poljoprivredno zemljište, sa mrežom melioracionih kanala. Lokacija u Batajnici, izabrana zbog ukrštanja železničkog drumskog Koridora 10, te blizine aerodroma, trebalo bi da ispuni velika očekivanja. Izgradnja Intermodalnog terminala omogućiće unapređenje atraktivnosti i konkurentnosti naše zemlje – kroz smanjenje troškova prevoza tereta, zahvaljujući unapređenju kvaliteta logistike i srodnih usluga.

Slobodno možemo da kažemo – najzad, imajući u vidu da u Srbiji razvoj intermodalnog transporta napreduje puževim koracima. U Batajnicu će, kako je planirano, dolaziti kontejnerski vozovi iz jadranskih luka i evropskih centara, kako bi se kontejneri pretovarali, skladištili i kamionima distribuirali do krajnjih korisnika u krugu od stotinak kilometara.

Osim toga, dobro će nam doći i konačno izgnanstvo kamiona-teretnjaka iz prestoničkog jezgra, jer će se carinske, špediterske i logističke operacije izmestiti iz centra na periferiju.

Intermodalni terminal “Batajnica” će se sastojati iz nekoliko delova, a najvažnija je manipulativna oblast koja će obuhvatiti: dva pretovarna koloseka za kontejnere i jedan dodatni manipulativni kolosek za lokomotivu; saobraćajne trake za prolaz kamiona (prolazna, utovarno-istovarna, rezervna i traka za izlaz u slučaju opasnosti); kontejnersko skladište (tri linije za privremeno skladištenje kontejnera). Takođe, Intermodalni terminal “Batajnica” sadržaće i carinski magacin, postrojenje zaodržavanje, administrativno-kontrolnu  i carinsku zgradu.

Za teretna vozila koja će dolaziti na Intermodalni terminal, planirana je izgradnja parkinga uz ulaz u kompleks.

kamionski_transport_200213

Logistički centar obezbediće skladištenje (u halama i na otvorenom), transportne usluge, pretovar, održavanje vozila i kontejnera, upravno-administrativne delatnosti… Objekti u okviru planiranog logističkog centra moraju se graditi na parcelama od najmanje 2.000 m2. U okviru kompleksa, dozvoljeno je ograđivanje parcela, a svaka parcela mora imati priključke na mreže komunalne infrastrukture. Kompleks Intermodalnog terminal (bez pristupnih saobraćajnica) prostiraće se na nešto vise od 10 ha, dok je u planu BRGP od 10.080 kvadrata. Planirana površina Logističkog centra (bez pristupnih saobraćajnica) je oko 62,5 ha, a BRGP 124.960 kvadrata. U planu je fazna gradnja, kako bi jedan po jedan deo kompleksa mogli da budu puštani u rad.

Nacrt plana detaljne regulacije za Intermodalni terminal i logistički centar “Batajnica” Komisija za planove Skupštine grada Beograda utvrdila je 7. sprila. Ukoliko ste zainteresovani, više detalja možete pogledati  u prostorijama Gradske uprave Beograda, u Ulici 27. marta 43-45, do 18. maja. Taj datum je i poslednji rok da Sekretarijatu za urbanizam dostavite svoje eventualne primedbe na planirana rešenja (preko pisarnice u 27. marta 43-45).

Plan detaljne regulacije je prvi korak ka konačnoj realizaciji ideje o razvoju intermodalnog čvorišta na obodu Beograda. Naravno, u daljoj realizaciji, kojoj se nadamo već godinama, kroz izradu neophodne dokumentacije moguće je da dođe do izmena planiranih rešenja – u skladu sa novim potrebama koje se ukažu.

Sada nam ostaje da vidimo – šta je sledeći korak i hoće li ga uopšte biti, ili će sve iznova ostati samo na najavama. Naravno i ono čuveno – koliko će ovo da košta i odakle da se plati (ranije se pominjala cifra od 20 mil EUR). Zalogaj nije mali, ali ni očekivana korist. Pretpostavlja se da bi, godišnje, na našim prugama moglo da se nađe i do 1.500 teretnih vozova više nego sada!

Ulična mreža

Planirano je da se kompleks Intermodalnog terminala poveže sa širom mrežom gradskih saobraćajnica, do čvora Batajnica na obilaznom autoputu E-75. Tačnije, do čvora Batajnica planirana je izgradnja lokalnog puta. Ta saobraćajnica treba da obezbedi pristup planiranoj teretnoj stanici Batajnica, odnosno planiranom kompleksu Intermodalnog terminala i zoni privrednih delatnosti.

Železnička infrastruktura

Kada je reč o železničkoj infrastrukturi, potrebno je da se izgradi novi kolosek od stanice Batajnica do planiranog intermodalnog terminala, i to sa leve strane postojeće pruge Batajnica-Surčin-Ostružnica (sa strane terminala).