Poštari u Novom Sadu prvi dobili vozila na struju

Na platou ispred Gradske kuće u Novom Sadu, u četvrtak (10. avgusta) predstavljena su Poština najnovija električna dostavna vozila Cenntro Logistar 200 VAN, namenjena specijalizovanoj dostavi na adresama građana i novosadskih kompanija – post-ekspres pošiljaka, paketa, EMS pošiljaka, keš ekspresa, telegrama i uputnica.

Novi Sad biće tako grad u Srbiji koji će imati flotu električnih vozila – elektromopeda, elektrobicikala i elektrokombija, uz pomoć kojih će poštari raznositi pošiljke. Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Pošta Srbije Zoran Đorđević rekao je i da je ovaj grad odabran da bude bude i „prvi u kome će u bliskoj budućnosti kompletan vozni park Pošte zameniti elektrovozila“.

– U ovoj fazi pristiglo je 31 teretno vozilo na elektropogon – rekao je Đorđević.

– Do kraja meseca, ova vozila biće angažovana na dostavi u centru grada, čime ćemo, pored pružanja kvalitetnijih usluga, doprineti i boljem kvalitetu života u Novom Sadu i njegovom još boljem pozicioniranju među velikim ekološki osvešćenim evropskim gradovima – dodao je.

On je podsetio da su ekološka vozila samo jedna od aktivnosti kojima Pošta Srbije nastavlja sa inovacijama svih faza tehnološkog procesa i infrastrukture, a kojima se ostvaruju značajni koraci ka održivoj ekološki odgovornoj budućnosti, ali i ekonomske uštede na duži rok.

Naredni korak je postavljanje solarnih panela na objektu poštanskog centra Novi Sad, koji je regionalni centar za celu Vojvodinu. Prvi solarni paneli u poštanskom sistemu postavljeni su nedavno u centru u Kragujevcu, dok su za narednu fazu pored Novog Sada, planirani Beograd i Niš, čime ćemo energiju iz obnovljivih izvora obezbediti za napajanje postrojenja i mašina za automatsko sortiranje i potrebe sopstvenih punionica vozila na električni pogon, rekao je Đorđević.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić podsetio je značaj činjenice da električna vozila ne emituju štetne gasove i da proizvode daleko manje buke. Dodao je da će Grad Novi Sad nastaviti da ulaže u održivi razvoj novim ulaganjima u električne autobuse, povećanjem broja biciklističkih staza, kao i u vidu subvencija građanima za kupovinu bicikala.

Foto: Pošta/Vuk Branković

Izvor: Pošta Srbije