CTP ostvario značajan rast prihoda od zakupa u prvoj polovini 2023.

Grupacija CTP, jedan od vodećih evropskih igrača u oblasti izgradnje i izdavanja logističko-industrijskih parkova, ostvarila je u prvoj polovini godine 268,3 miliona evra neto prihoda od zakupa, što je 26,8% više u odnosu na prethodnu godinu.

Ugovoreni prihodi za narednih 12 meseci iznosili su 654 miliona evra na dan 30. juna 2023.

Kako je saopšteno, tokom prvih šest meseci 2023. potpisani su ugovori o zakupu za ukupno 850.000 m2 (najveći deo odnosio se na ugovore sa već postojećim zakupcima). Istovremeno, porastao je i nivo novih zakupa, i to za 12% u odnosu na prethodnu godinu.

Stalni portfolio Grupe porastao je 11 miliona kvadratnih metara u vlasništvu na dan 30. juna 2023. godine, dok je bruto vrednost imovine porasla za 8,2% – na 12,4 milijarde evra.

Širom Evrope potražnja ostaje snažna, dok ponuda novog industrijskog i logističkog prostora opada, te slobodnih mesta ostaje malo. Zahvaljujući takvom trendu, kompanija može računati na dalji rast, dodaje se u saopštenju.

– Region Centralne i Istočne Evrope zabeležio je tokom proteklih godina snažan rast, a očekuje se da će se tako nastaviti i u godinama koje dolaze. Industrijski i logistički sektor u CIE profitira od strukturnih pokretača potražnje, kao što su profesionalizacija lanaca snabdevanja, e-trgovina i zakupci koji žele da poboljšaju otpornost svojih lanaca snabdevanja kroz proizvodnju u Evropi, za Evropu. Za takve svrhe, region Centralne i Istočne Evrope nudi najbolji odnos cene i lokacije – kaže generalni direktor kompanije Remon Vos.

– Nastavljamo da ispunjavamo svoja obećanja: očekivani prinos naših 1,8 miliona kvadrata projekata u razvoju, čiji je potencijalni prihod od zakupa 133 miliona evra, povećan je na 10,6%. Očekujemo da će se to dodatno poboljšati tokom zime, zahvaljujući smanjenju troškova izgradnje i višim zakupninama – dodao je Vos.

  • PROČITAJTE I:

Laza Kovačević, generalni direktor CTP Srbija – Nastavljamo investicije u nove industrijske parkove